OUG 123/2005 care aduce modificari importante in privinta dreptului de autor va duce la o scumpire a abonamentului la cablu cu 15%. ARCA si ACC spun ca in joc e vorba de comisioane de 22 de milioane de euro pe care se bat societatile de gestiune colectiva.

Cele doua asociatii il acuza si pe Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu ca a obtinut promovarea ordonantei prin adoptare tacita fiind un beneficiar direct al acesteia.

Marti dimineata avut loc o conferinta sustinuta de Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC) si George Chirita, Director executiv al Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA) vizavi de noile modificari pe care le aduce OUG nr.123/2005 in privinta platii drepturilor de autor.

Daca Legea 285 prevedea un plafon de 2% (media in UE) OUG 123 elimina orice limita. Rezultatul este solicitarea societatilor de gestiune colectiva pentru plata a 17% din valoarea abonamentului lunar la cablu cu titlu de drepturi de autor si conexe. Cum ACC spune ca nu poate absolvi aceste sume suplimentare, ele se vor regasi in abonamentul platit de fiecare dintre noi.

Legea acorda societatilor de gestiune si un "mandat in alb"de a reprezenta orice titular fara ca respectiva societate sa fi avut vreun contract incheiat cu titularul dreptului. Acest fapt duce la manevrarea unor sume importante de bani de catre respectivele societati de gestiune fara sa existe posibilitatea unui control real asupra lor.

ACA acuza ca adevarata miza a ordonantei o constituie comisioanele uriase percepute de aceste societati de gestiune.

Eliminarea colectorului unic si inlocuirea lui cu sapte structuri administrative paralele (UFAR ARGOA; UCMR-ADA; DACIN SARA; CREDIDAM; UPFR+CREDIDAM, COPYRO, VISARTA) va genera o risipa de fonduri care in loc sa ajunga la titularii dreptului de autor va ajunge in conturile respectivelor societati.

Nici in domeniul audio-vizualului lucrurile nu stau mai bine. Vechea lege prevedea ca procentele utilizate la calcularea obligatiilor de plata erau in total de maxim 9,5% pentru televiziune si de maxim 5,6% pentru radio.

OUG 123 elimina acest plafon dar elimina si regula ponderii utilizarii conform careia procentele negociabile se aplicau, nu la totalitatea veniturilor televiziunilor si radiourilor ci la o parte acestora.

Astfel se poate ajunge la situatii de-a dreptul absurde. Exemplu: O societate de gestiune colectiva (UCMR-ADA) cere 40 RON pentru minutul de muzica difuzata. O televiziune care difuzeaza in special muzica va fi obligata sa plateasca 1.728.00 RON pe luna., adica aproape jumatate de milion de euro pe luna, si acesta numai pentru autorii de muzica.

Cu siguranta ca televiziunea respectiva se va indrepta cu pasi mari catre faliment.

Ministrul culturii, Adrian Iorgulescu este acuzat de ACC si ARCA ca a obtinut pomovarea legii prin adoptare tacita fiind direct interesat in cauza. Adrian Iorgulescu a fost presedintele uneia din societatile de gestiune colectiva beneficiara a noii ordonante, UCMR-ADA.

La conferinta au fost prezenti si seful CNA, Ralu Filip si fostul ministru al telecomunicatiilor, deputatul PSD, Dan Nica care au sutinut modificarea substantiala a ordonantei 123/2005.