Calusul a fost inclus in Lista Capodoperelor Patrimoniului Oral si Imaterial al Omenirii (Masterpieces of the Oral and Intangible Heritages of Humanity). Acest fapt a fost comunicat de directorul general al UNESCO, Koïchiro Matsuura, la sediul UNESCO din Paris, vineri, 25 noiembrie.

Dansul Calusului, se practica in sudul tarii, dar si in Moldova de Rusalii, calusarii executand un ritual magic. In Deva o varianta a acestei traditii are loc in ianuarie. Cei care joaca sunt initiati dupa un ritual secret, bine pastrat.

Ceremonialul cuprinde dansuri si ritualuri executate de o ceata masculina ierarhizata: Mut, Vataf, ajutor de Vataf, Stegar, Calusari de rand.

Cel mai vechi si mai spectaculos dintre dansurile traditionale romanesti poarta cu sine semnificatii diferite: venerarea Rusaliilor, desfatarea zeului cabalin substituit de o masca purtata de Mut, de o efigie (Steagul Calusului) si un totem (Ciocnitul Calusului), transferul magic al fertilitatii divine prin vrajirea in timpul jocului a unui bolovan de sare, dat apoi vitelor si a unui blid cu seminte pentru insamantarea si rodnicia ogoarelor.

Calusarii sunt priviti ca vindecatori ai celor ale caror minti au fost luate de Rusalii si pe care acestia le gonesc. Se spune ca acest dans

protejeaza oamenii, vitele si recoltele de fortele malefice.