"Firmele de software si servicii trebuie sa-si revizuiasca politicile de personal pentru a creste capacitatea de retentie a specialistilor" a afirmat Florin Talpes, Presedinte ANIS, in cadrul intalnirii ANIS cu firmele de software si servicii de la Cluj din data de 25 noiembrie.

In prezentarea sustinuta cu aceasta ocazie, Presedintele ANIS a exprimat pozitia ANIS vizavi de evolutiile si fluctuatiile care vor avea loc in industria de software si servicii, se arata in cominicatul remis Hotnews.

Efectele brandingului de tara practicat pana in acest moment incep sa se vada, in sensul ca Romania este recunoscuta, cel putin in plan european, ca "o tara cu competente foarte bune in IT", iar Europa de Est ca o "locatie a resurselor educate si ieftine".

Din ce in ce mai multe companii straine se instaleaza in Romania si angajeaza 50-100-200 programatori in 12-24 luni. Pentru a putea atrage specialisti valorosi salariile pe care le practica sunt cu 30-50% mai mari decat media pietei.

In prezent, salariul brut mediu pentru un Senior Project Manager oferit de multinationalele de IT din Romania se situeaza intre 1.700 - 2.500$, iar societatile medii-mari romanesti au atins nivelul de 1.200 – 2.000 $.

Zonele cele mai cautate sunt Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi si regiunile din jur, unde media salariala se va apropia in 2006 - 2007 de 700 - 1.000 euro net pe industrie. Cererea foarte mare de specialisti va provoca repede un fenomen de saturatie, adica de lipsa de resurse umane in zona.

Printre zonele cu potential sunt si Craiova, Constanta, zonele Harghita si Covasna, dar acestea sunt foarte putin exploatate pentru moment.

Dezvoltarea puternica a sectorului si cererea gobala de specialisti IT au determinat cresteri semnificative ale salariilor in ultimii ani. ANIS considera ca perioada urmatoare va fi caracterizata de o crestere consistenta a salariilor in domeniul IT.

Astfel, un programator junior va avea un venit situat intre 300 – 500 euro, in timp ce un senior, cu specializare in Java, va fi cotat la peste 1.200 euro.

In ciuda acestei cereri in crestere, piata resurselor umane cunoaste un usor declin din punct de vedere calitativ, avand in vedere ca absolventii de facultate sunt mai slab pregatiti decat cei de acum 5 ani.

Curricula scolara inca nu contine module de formare in Project Management, specializare din ce in ce mai ceruta in aceasta industrie.

Focus pe Romania – un nou proiect ANIS

Incepand cu aceasta luna, ANIS demareaza proiectul „Focus pe Romania" care va consta in intalniri cu firmele de software si servicii din cele mai importante regiuni ale tarii.

Prin aceasta serie de intalniri, ANIS isi propune sa intareasca legatura cu comunitatea de software si servicii, sa inteleaga asteptarile companiilor si sa identifice impreuna cu acestea solutii pentru consolidarea si dezvoltarea afacerilor.

Prima intalnire de acest gen a avut loc la Cluj, in data de 25 noiembrie, eveniment la care au participat 21 de companii locale, membrii ANIS si alte companii din regiune.