Castelul Peles asteapta ca statul roman sa cada la pace cu regele Mihai. Statutul juridic al unui imens domeniu imobiliar, estimat la 30 milioane de euro, face inca obiectul unor controverse.

Este potrivita suma de 30 milioane de euro? "Numai printr-o licitatie s-ar putea stabili clar cat face. Totusi, daca am incerca intr-un mod barbar sa desfacem pretul terenului de cel al cladirii si socotind cu numai 30 euro metrul patrat, ajungem la o suma cat se poate de serioasa pentru cele 60 de hectare: 18 milioane de euro. Cel putin.

Iar pentru constructie, organizand o licitatie internationala, s-ar obtine cu modestie, tinand cont ca Romania nu este Franta sau Germania, un pret de strigare de la cel putin 3.000 euro/mp in sus", a declarat Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar. Cum castelul are 3.200 mp, valoarea lui (de strigare) s-ar ridica la 9,6 milioane de euro.

Incluzand si terenul de 60 ha, rezulta o suma minima de 27,6 milioane de euro, dar aceasta nu cuprinde si celelalte proprietati (castelul Pelisor, Foisorul, Casa Cavalerilor, Economatul, grajdurile, etc).

Familia regala agreeaza varianta despagubirilor pe cale financiara, regele Mihai fiind de acord cu suma de 30 milioane de euro, prevazuta in legea care a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constritutionala.

"Stim ca valoarea de piata este mult mai mare, dar regele Mihai nu doreste sa faca probleme, nu doreste sa impovareze bugetul de stat", a declarat Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale.

Articol integral in BaniiNostri