Miscarea Unionista din Republica Moldova (MURM) est cel mai recent partid aparut pe scena politica din Republica Moldova. Presedintele provizoriu al formatiunii a fost ales Ilie Bratu, fost activist al Frontului Popular.

MURM vede in unirea Republicii Moldova cu Romania singura cale de a intra in UE si NATO si spera astfel ca nivelul de bunastare si siguranta al populatiei sa creasca.

Interviu cu Ilie Bratu

Rep: Domnule Ilie Bratu, de ce era nevoie de MURM cand pe scena politica din Republica Moldova exista deja PPCD-ul lui Iurie Rosca si PNR-ul?

Ilie Bratu: Din pacate PPCD nu mai are nimic comun cu FPCD de altadata, care avea ca obiectiv major „Reintregirea Statului Unitar Roman". O data cu venirea lui Rosca in fruntea FPCD, primul lucru pe care l-a facut acesta – a exclus cu de la sine putere optiunea unionista din programul si statutul FPCD, adoptate de congresul III (februarie 1992).

Apoi a urmat „curatarea" Frontului de unionisti si incet-incet acesta a fost transformat intr-o anexa a Partidului comunist sub formula PPCD. Astazi, PPCD nu mai lupta pentru reintregire, obiectivul sau este consolidarea statului R. Moldova si integrarea lui, de unul singur, bineinteles, in structurile europene si euroarlantice.

Comparati statutul si programul PPCD cu cele similare ale AMN, PD, PSL si chiar PCRM si n-o sa gasiti mari diferente.

Cat priveste PNR – aceste exista doar pe hartie. Printre altele, exista o discrepanta crasa intre statutul si programul PNR: daca statutul isi propune „lichidarea consecintelor pactului Molotov-Ribbentrop", in program se vorbeste, de la un capat la altul, despre consolidarea statului R. Moldova.

Rep: De ce constituie unirea cu Romania obiectivul major al MURM?

Ilie Bratu: Pentru ca numai unirea cu Romania ar duce la realizarea dezideratelor majore ale locuitorilor din Republica Moldova.

Numai redevenind parte integranta a unei Romanii - membra a NATO si foarte curand a UE – teritoriile romanesti de la est de Prut s-ar putea integra imediat si automat si in UE, si in NATO.

Numai astfel vom solutiona si problema Transnistriei, numai astfel vom putea scapa de armata de ocupatie si de armamentul strain. Republica Moldova nu poate face nici unul din aceste lucruri singura si, mai mult, nu are nici un viitor ca stat independent.

Rep: Ca sa reusiti in actiunea dumneavoastra aveti nevoie si de sprijinul celorlate etnii conlocuitoare din Republia Moldova. Chiar credeti ca rusii sau ucrainienii va impartasesc idealul?

Ilie Bratu: De ce nu? Si gagauzii, si bulgarii, si ucrainenii, si rusii de aici o duc la fel de prost ca si bastinasii acestor teritorii. Cu totii vor sa scape cat mai repede de mizerie si saracie, cu totii vor sa traiasca mai bine.

Odata intelegand ca unindu-ne cu Romania noi le oferim singura solutie reala de integrare in UE, nu vad de ce ar fi impotriva. De altfel, in Romania sunt deja stabiliti multi rusi, inclusiv din Transnistria, care abia asteapta ca Romania sa devina membru cu drepturi depline al UE.

Prin urmare, nu ne ramane decat sa lucram cu ei, sa nu-i ignoram, avem destule argumente pentru a convinge pe oricine de justetea liniei noastre.