Libor, Euribor si Bubor, indici de referinta de pe plan international si national, sunt in crestere. Evolutie care va antrena majorarea dobanzilor la creditele legate de acesti indici, dar va lasa indiferente produsele care au dobanzi variabile independente.

Dobanda de referinta pentru dolar, Libor, creste constant de aproape doi ani. Estimarile pentru ianuarie 2006 sunt de 4,7%. Euribor, dobanda Bancii Centrale Europene, va fi la randul sau majorata din luna ianuarie, cu maximum 0,5%. Datorita excesului de lichiditate de pe piata romaneasca, si BNR a inceput deja sa atraga depozite la dobanzi mai inalte, ridicand nivelul dobanzii in lei, Bubor.

Cum se vor traduce toate aceste miscari pe piata de retail romaneasca? Trebuie facute in primul rand cateva diferentieri. In functie de politica fiecarei banci, produsele de creditare au sau nu legata dobanda de unul dintre cei trei indici mentionati mai sus.

Este vorba in primul rand de toate creditele ipotecare, produse care au formula dobanzii compusa din: Libor/Euribor la sase sau la trei luni, plus o marja fixa stabilita de banca. Pentru aceste tipuri de credite, influenta va fi una directa, cu impact la trei si sase luni in functie de modul de calcul al dobanzii.

BCR, BRD Groupe Société Générale, Banc Post, ING Bank, Piraeus Bank, Banca tiriac, Banca Transilvania, HVB etc. au fie doar varianta credit ipotecar, care va avea dobanda afectata de miscarile de pe piata internationala, fie varianta creditului imobiliar, unde dobanda nu va fi afectata de indicii internationali de referinta.

Mai mult datorita cresterii concurentei pe plan intern am putea asista chiar la usoare scaderi pe componenta de valuta a creditelor imobiliare.

Articol integral in Capital