Tema expulzarilor in masa de etnici germani, in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial si imediat dupa razboi, a revenit in actualitate in Germania, la 60 de ani dupa sfarsitul conflictului. La 3 decembrie, la Bonn va fi deschisa o expozitie pe aceasta tema, iar noul cancelar german, Angela Merkel, a readus in discutie acest subiect, intr-un discurs rostit miercuri in Parlament.

Merkel a reafirmat dorinta de a pastra in memorie, la Berlin, „nedreptatea expulzarii" din teritoriile Europei de Est a populatiilor germanofone dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. „Ma voi implica foarte mult in deplasarile mele" pentru reusita acestui deziderat, a asigurat Cancelarul, inaintea unei vizite delicate pe care urmeaza sa o efectueze la Varsovia, informeaza Mediafax.

„Acest guvern, la fel ca guvernele precedente, va continua sa-si aduca contributia la perpetuarea mostenirii culturale a „populatiilor Vertriebene". Dorim, in spiritul reconcilierii, sa existe un semn concret si la Berlin, care sa aminteasca de nedreptatea expulzarii acestor populatii", a declarat cancelarul cu ocazia primului discurs pe teme de politica generala sustinut in fata Bundestagului.

Intr-o alocutiune rostita in fata deputatilor CDU-CSU membri ai asociatiilor germanilor expulzati, Angela Merkel isi lua angajamentul, la 17 noiembrie, de a construi un centru de documentare la Berlin.

Cititi articolul integral in Averea