Intentia presedintelui Basescu de a institui un control politic prin posibila numire a unei persoane provenind din acest mediu in fruntea Comunitatii Nationale de Informatii provoaca impotrivirea premierului Tariceanu.

Primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a propus ca sefia Comunitatii sa-i apartina unui civil.

„Numirea se va face conform hotararilor CSAT. Punctul meu de vedere este ca, in general, este extrem de util sa avem controlul civil asupra serviciilor de informatii. Subliniez, controlul civil.

Aceasta este regula in toate tarile democratice din lume, din Europa, din SUA, exista un control civil asupra serviciilor", a declarat Tariceanu, precizand ca nu s-a consultat inca pe aceasta tema cu presedintele Basescu.

In decizia CSAT, care cuprinde schema de lucru a CNI, este prevazut ca departamentul cel mai important al acestei noi structuri sa fie coordonat de catre consilierul de stat al presedintelui tarii pe probleme de securitate si aparare.

Seful statului a lasat sa se inteleaga ca departamentul amintit nu va fi coordonat de catre actualul sau consilier, Constantin Degeratu, ci de catre un om politic, de la PD.

Cititi articolul integral in Averea