Pierre Moscovici, raportorul Parlamentului European pentru Romania, a recunoscut, intr-o declaratie acordata pentru Radio Delta RFI, ca exista un climat de euroscepticism in Franta. Moscovici a recunoscut ca intirzierea procesului de ratificare a tratatului de aderare a Romaniei la UE este un semn de reticenta si indoiala.

Raportorul european a spus insa si ca reforma rapida a sistemului judiciar va avea ca rezultat aderarea in 2007.

"Nu pot decit sa constat si sa regret atmosfera de euroscepticism care ne inconjoara. Sint un sustinator al extinderii, dar nu pot sa nu vad cum reactioneaza concetatenii mei si citeodata autoritatile franceze. Faptul ca Franta nu ratifica imediat tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana e un semn de reticenta si de indoiala", a spus Moscovici.

"Iata ceea ce constat eu si cred ca pentru a surmonta euro scepticismul trebuie ca rezultatele sa fie extrem de performante. Daca Romania este performanta, mai ales in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar, atunci va adera la 1 ianuarie 2007. Dorinta de extindere exista, dar conditiile sint stricte", a declarat raportorul Parlamentului European pentru Romania.

In incheiere, Moscovici a spus: "Cred ca sansele Romaniei de a adera la Uniunea Europeana in 2007 sint reale, dar nu trebuie sa va asteptati la complezenta. Nu sintem intr-un climat in care sa spunem : "Romania va adera, chiar daca rezultatele nu sint suficiente". Trebuie sa fim extrem de rigurosi.

Trebuie sa exista rezultate precise, conditiile sa fie indeplinite si, in acel moment, nu vor fi probleme."