Ronaldinho este noul balon de aur al Europei. Parca nicicand decernarea acestui trofeu n-a fost intr-un acord mai desavarsit cu spiritual ludic, cu jubilatia si magia fotbalului. Asta pentru ca Ronaldinho este epifania stralucitoare a fotbalului.

Este mai elegant si mai gratios decat Maradona, mai rafinat si mai intuitiv decat Zidane, mai creative si mai spectaculos decat Figo si Rivaldo, mai imprevizibil si mai euforic decat Romario, mai derutant decat Robinho si mai penetrant decat Ronaldo.

Ronaldinho este poate unicul fotbalist capabil sa suspende in totalitate gravitatia, efortul, frecarea, criparea si incrancenarea si in general toate spaimele care ameninta visarea fara sfarsit a balonului rotund. Este singurul care aboleste definitive distinctia organica dintre jucator si minge, distinctia metafizica intre fotbalul paradisiac si fotbalul terestru.

Mingile mangaiate de Ronaldinho valseaza ireal, gliseaza imponderabil pe degetele nevazute ale creatorului in timp ce mingile celorlaltise rostogolesc mai pamintean, ingreunate ca niste icari intr-o aripa.Si asta pentru ca, in timp ce pentru alti mari fotbalisti mingea este doar un obiect pe care-l supun cu apetitul discretionar al despotului, pentru Ronaldinho mingea este insufletita, este o

creatura, un demon sublunar alaturi de care participa la oficierea unui ritual sacrosanct.

Inainte de Ronaldinho au existat jucatori exceptionali, fabulosi. Dar Ronaldinho este un fotbalist mesianic. El incarneaza ca nimeni altul destinul exemplar de mantuitor al spectacolului fotbalistic.

El este heruvimul care anunta resurectia frumusetii epocii romantice si transfigurarea ei intr-o frumusete si mai tulburatoare pentru ca sfarima delirul tacticienilor si-si incrusteaza scanteierile in falangele de "beton" ale lui Herrera. Este arhanghelul care-si implanta jerba de miracole in inima uscata si impietrita de pragmatism a fotbalului de azi, facind-o sa pulseze din nou.

Ca nimeni altul brazilianul salveaza splendoarea si magia darn u le pastreaza doar pentru el ci le inmulteste precum a inmultit Isus painile si pestii hranindu-si cu ele, in aceeasi masura, coechipierii si adversarii, admiratorii si detractorii. Ca nimeni altul Ronaldinho inspira, expira si viseaza fotbal.

Ca nimeni altul Ronaldinho radiaza fotbal, contamineaza cu fotbal si conspira la bucuria fotbalului.Poate ca despre nici un alt fotbalist nu s-ar putea spune ca actualizeze toate virtualitatile spectaculare ale fotbalului. Pentru Ronaldinho nu exista tabuuri, nu exista teritorii interzise.

Nici un alt fotbalist nu gratiaza cu atita inocenta toate artificiile, toate jongleriile condamnate sa vegeteze la nesfarsit in purgatorial antrenamentelor, pentru a le celebra-n luminile arenei, pentru a imbalsama cu frumusetea lor monturile osoase ale confruntarii.

Picioarele niciunui lat fotbalist nu au ramas atita vreme in custodia Dumnezeului fotbalului, ca niste claviaturi perfecte pe care creatorul nu se mai satura sa arpegieze.

Si daca va inchipuiti cumva ca Balonul de Aur trece pe la Ronaldinho, va inselati amarnic. Balonul de Aur a fost inca de la inceput cu Ronaldinho si va ramine pina la sfarsit cu Ronaldinho, pina cind filigranul miraculous care ii izvoraste din ghete, va seca, indoliind fotbalul.

Codrut Feher