La Forumul Comunitatii Optiunii Democratice ce a avut loc la Kiev, presedintele georgian Mihail Saakasvili a protestat impotriva deciziei "pur politice" a Rusiei de a majora preturile la gazele exportate catre mai multe state din fosta sa sfera de influenta, de la Ucraina si Georgia pana la Republica Moldova si Polonia.

Liderul de la Tbilisi a criticat dublarea preturilor – de la pretul "preferential" de 63 de dolari mia de metri cubi la 110 USD, subliniind ca va afecta cel mai mult tocmai companiile rusesti care se afla pe teritoriul georgian. Seful statului georgian nu este insa singurul care are reprosuri fata de presedintele Putin.

In aceeasi situatie se afla Republica Moldova, care va plati, din 2006, aproximativ 160 de dolari mia de metri cubi, fata de 80, cat platea pana acum, ceea ce reprezinta, alaturi de pretul stabilit pentru Ucraina "portocalie" (tot 160 UDS), unul dintre cele mai mari preturi din regiune.

Pentru atitudinea sa vadit ostila politicii rusesti, Polonia a fost si ea "pedepsita" sa plateasca 200 de USD pentru mia de metri cubi, in timp ce pentru statele baltice pretul va creste de la 90 de dolari la 120-125 de dolari.

Cititi articolul integral in Gandul