Doi dintre aliatii Statelor Unite din Irak isi retrag trupele luna aceasta, iar alti sase dezbat fie retragerea, fie reducerea numarului de soldati, sporind astfel presiunea asupra Washingtonului, in conditiile in care tot mai multe voci cer intoarcerea militarilor americani in tara.

Potrivit Associated Press, Bulgaria si Ucraina vor incepe, pana la jumatatea acestei luni, sa-si retraga cei 1.250 de militari pe care ii au, impreuna, in Irak. Daca si Australia, Marea Britanie, Italia, Japonia, Polonia si Coreea de Sud isi reduc sau recheama personalul, mai mult de jumatate din fortele nonamericane ar parasi Irakul pana vara viitoare.

Japonia si Coreea de Sud ajuta la reconstructia tarii, insa Marea Britanie si Australia furnizeaza trupe de sprijin substantiale, iar Italia si Polonia antreneaza militarii si politistii irakieni. Exodul acestora ar reprezenta o lovitura pentru eforturile americane de a-i pregati pe irakieni sa preia cele mai periculoase sarcini de mentinere a pacii si de a crea o strategie de retragere.

Destramarea constanta a coalitiei

"Vibratiile de neliniste din interiorul Statelor Unite au cu certitudine un impact asupra opiniei publice de oriunde", considera Terence Taylor, expert din cadrul Institutului International pentru Studii Strategice din Washington.

Cititi articolul integral in Gardianul