Doi sefi de sectie din Parchetul General si-au dat ieri demisia ca sa nu fie demisi, la cererea ministrului Justitiei. Ei au clasat sau tergiversat numeroase dosare cu demnitari PSD.

Transferul la DNA al dosarelor cu demnitari PSD precum Ilie Sirbu, Rodica Stanoiu, Miron Mitrea sau Antonie Iorgovan a dezvaluit modul in care sefii Sectiei de Urmarire Penala din Parchetul General, Gheorghe Draghici si Adrian Niculae, au inteles sa isi faca meseria. Un control al CSM a descoperit dosare nelucrate sau clasate dupa cercetari superficiale.

Cel putin teoretic, aceste dosare nu mai beneficiaza de protectie sau manevra de tergiversare din interiorul sistemului judiciar, fiind pindite de „pericolul" de a fi instrumentate si, pina la urma, solutionate.

Recent, inspectorii din CSM au facut o analiza detaliata a Sectiei de Urmarire Penala. Concluziile acestora au aratat ca Gheorghe Draghici si Niculae Andrei au hotarit neinceperea urmaririi penale sau au ingropat multe dosare cu demnitari PSD. Una dintre sectiile subordonate celor doi, Serviciul de Urmarire Penala, a reusit trimiterea in judecata a doar 5 dosare din 359.

Restul au fost solutionate cu netrimitere in judecata sau declinarea de competenta. Numele celor doi apare in afacerea „Case pentru procurori". Ei sint beneficiarii directi ai unei hotariri date de premierul Nastase, cu doua zile inainte de incheierea mandatului, prin care Ministerul Public primea de la RAAPPS sapte apartamente cu titlul de locuinte de serviciu.

NUP-uri marca PSD

Va prezentam lista dosarelor inchise de catre cei doi procurori.

• Senatorul PSD Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, acuzat ca ar fi supervizat un schimb dubios de terenuri.

• Senatorul PSD Ilie Sirbu, fost ministru al Agriculturii, implicat in dosarul concesionarii Insulei Mari a Brailei.

• Dosarul „Fraude electorale" privea plingerea facuta de Alianta D.A. despre nereguli electorale inregistrate la alegerile din noiembrie 2004.

• Procurorul Gheorghe Muscalu, acuzat ca ar fi pierdut probe relevante in dosarul „Tiriac- Cocaina pentru VIP-uri".

Dosare PSD nesolutionate

In perioada mai-octombrie 2005, procurorii subordonati lui, Gheorghe Draghici si Niculae Andrei, nu au solutionat nici unul dintre dosarele privind faptele de coruptie savirsite de catre demnitari. In aceasta perioada, competenta de solutionare a acestor dosare a apartinut PICCJ, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale.

• Dosarul Stenogramelor PSD, in care erau cercetati liderii PSD Rodica Stanoiu si Florin Georgescu. Dosarul a fost inchis recent de Departamentul National Anticoruptie, din lipsa de probe.

• Senatorii PSD Antonie Iorgovan si Adrian Paunescu, cercetati pentru implicare in privatizarea unei societati.

• Senatorul PSD Petre Daea, fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii, implicat intr-o licitatie trucata.

• Deputatii PSD Viorel Balcan si Marin Diaconescu, acuzati de trafic de influenta, si deputatul PSD Nicolae Badalan, acuzat de presiuni asupra unor factori de decizie.

• Fostul senator PSD Matei Vintila acuzat pentru implicare intr-o privatizare dubioasa.

• Fostii deputati PSD Ioan Vasile Savu si Mihail Sireteanu, acuzati de fapte de coruptie. In cazul acestora, DNA a dispus recent inceperea urmaririi penale.