Desi autoritatile au luat cu rapiditate toate masurile necesare in fiecare din cazurile de gripa aviara identificate, tara noastra nu va scapa prea curand de temutul virus H5.

„Este putin probabil ca in viitorul apropiat sa scapam de virusul gripei aviare, in nici un caz anul viitor", ne-a declarat Dan Hulea, directorul executiv al Societatii Ornitologice Romane. El a adaugat ca si in alte tari unde s-a descoperit virusul gripei aviare mai demult continua sa apara noi focare.

Gabriel Predoi, director in cadrul ANSVSA, admite ca exista riscul ca si anul viitor sa fie identificate noi cazuri de infectie cu virusul H5. „Zonele unde au aparut focare sunt in apropiere de balti, lacuri, smarcuri, zone cultivate cu cereale, care atrag pasarile.

Atata timp cat exista conditii ca pasarile migratoare sa poposeasca in anumite zone, riscul exista. Important este momentul si modul in care se intervine la identificarea focarelor de gripa aviara", spune Predoi.

Cat priveste cele mai recente cazuri de focare si suspiciune de gripa aviara, el a aratat ca probele recoltate de la Bumbacari si Dudescu (jud.

Braila) vor fi trimise la laboratorul specializat de la Weybridge.De asemenea, vanatoarea a fost interzisa in judetul Braila, iar pasarile salbatice vor fi monitorizate in continuare. Populatia a primit ajutoare constand in conserve de carne, zahar si ulei.

„La Scarlatesti a fost finalizata dezinfectia finala, iar la Bumbacari va fi finalizata astazi (ieri - n.n.)", a mai aratat Predoi.

Cititi articolul integral in Gandul