Ion Tiriac acuza saptamanalul francez "Le Point" de afirmatii defaimatoare si cere 100.000 de euro despagubire. Procesul s-a deschis la Paris pe 24 noiembrie.

La Tribunalul de Mare Instanta din Paris s-a deschis pe 24 noiembrie procesul intentat de Ion Tiriac impotriva lui Franz-Olivier Giesbert, directorul saptamanalului francez "Le Point".

Omul de afaceri roman, reprezentat de avocatul Henri Leclerc, acuza "Le Point" de "afirmatii defaimatoare purtand atingere la onoare si consideratie. Delictul este prevazut si reprimat de legea din 29 iulie 1881.

Obiectul plangerii il constituie articolul intitulat "Romania imprudentul contract", publicat de "Le Point" pe 19 mai. Mai precis, doua pasaje piperate. Cei doi ziaristi relateaza in detaliu scandalul declansat in Romania de contractul pentru securizarea frontierei (1 miliard de euro), incheiat la 12 august 2004 de guvernul Nastase cu multinationala franco-germana EADS.

(Dovedit neavantajos, megacontractul a fost renegociat de actualul guvern si "coborat" de la 650 la 524 de milioane de euro.) In plangerea penala inaintata tribunalului in vara acestui an, biroul de avocatura S.C.P. Henri Leclerc & Associes citeaza articolul integral, semnat de Jean Guisnel si Laszlo Liszkai.

Doua imputatii care "lezeaza onoarea lui Ion Tiriac"

Jurnalistii au scris ca "20 de milioane de euro, reatribuite dupa semnarea contractului, ar fi fost primite de Ion Tiriac, fost campion de tenis devenit om de afaceri si reprezentant in Romania al mai multor industrii germane, printre care Siemens, partener cu EADS in aceasta afacere".

Acest pasaj, spun avocatii, ii confera lui Ion Tiriac "fapte de coruptie si trafic de influenta."

Precizand apoi ca "in cele din urma, banii ar fi servit sa finanteze campania electorala a lui Adrian Nastase", jurnalistii ii atribuie lui Ion Tiriac "faptul ca ar fi participat la finantarea ilegala a campaniei fostului premier roman Adrian Nastase, facandu-l pe acesta sa profite de comisionul ocult primit de la EADS".

Dupa parerea biroului Leclerc, fragmentul contine doua imputatii care lezeaza onoarea lui Ion Tiriac.

"Pentru a accentua caracterul fraudulos al operatiunii si gradul de coruptie al tuturor acestor persoane" (descrise in articol, n.a.), autorii articolului au subliniat ca noul premier a inceput prin "a face curat": a expulzat doi ofiteri superiori din politie, "fideli servitori ai lui Adrian Nastase".

Avocatul Henri Leclerc reproseaza ziaristilor reaua-credinta. Daca l-ar fi contactat personal pe Ion Tiriac, ar fi putut avea de la acesta "reactii" in legatura cu acuzatiile aduse, deosebit de grave.

Romanii n-au cunoscut dedesubturile afacerii

Avocatul Henri Leclerc cere condamnarea directorului "Le Point", Franz-Olivier Giesbert, la plata a 100.000 de euro. Leclerc sustine ca afirmatia, potrivit careia Ion Tiriac "este un om care flirteaza cu coruptia si cu puterea", este deosebit de paguboasa.

In rechizitoriul din 24 noiembrie, avocatul a incercat sa convinga justitia franceza ca afacerea EADS si relatiile stranse dintre Tiriac si diversi manageri occidentali si/sau politicieni autohtoni erau necunoscute cititorilor din Romania. Ca probe, maitre (maestrul) Henri Leclerc a adus numeroase articole din ziare romanesti care preiau sau citeaza afirmatiile din "Le Point".

Toate publicate insa dupa 19 mai, data aparitiei articolului incriminat. Despre "amprentele Nastase-Tiriac in faraonicul contract frontiera" (R.l. din 14.10.2004), judecatorii francezi vor avea poate ocazia sa se lamureasca in curand. Tribunalul a fixat viitoarea instanta pe 28 aprilie. De data aceasta, protagonistii au fost invitati sa se prezinte personal.