Partidele spaniole se bat pe capsunari. Romanii cu drept de rezidenta in Spania vor putea vota in alegerile municipale, iar in unele localitati pot inclina balanta in favoarea socialistilor sau a popularilor.

„Astazi ma simt putin roman, fara a inceta sa fiu spaniol, asa cum mi-as dori ca voi sa va simtiti spanioli, fara a inceta sa fiti romani". Cel care a facut marturisirea este chiar ministrul Administratiei Publice de la Madrid, Jordi Sevilla, lider important din Partidul Socialist, prezent printre 300 de capsunari de Ziua Nationala.

Opozitia a atacat turneul electoral al ministrului Sevilla printre romanii din Spania. „Partidul Socialistilor incearca sa faca acelasi lucru, sa ii atraga pe votantii romani. Ministrul Sevilla nu a vrut sa piarda sarbatoarea romanilor si chiar sa incerce sa o patroneze", spune Carlos Fabra, liderul local al Partidului Popular.

Nicole Mitulescu, presedinta Asociatiei Romane din Castellon, ne-a spus ca politicienii au afirmat ca in unele comune s-ar putea sa fie primari romani. Se simte o miscare la nivelul partidelor, sa cistige votul romanilor, ca si-au dat seama ca sintem foarte multi. Eu cred ca or sa se duca toti romanii la vot".

Castellon, teren de lupta

Ministrul socialist nu a facut degeaba aceasta declaratie. Castellon este scena unei batalii aprige pentru voturile romanilor stabiliti acolo. Conform unei legi din 1999, rezidentii in Spania care au cetatenia unui alt stat din UE au dreptul de a vota la alegerile locale.

Daca Romania va intra in Uniunea Europeana la data stabilita, capsunarii aflati legal in Spania vor vota la alegerile locale din primavara lui 2007. Iar miza e importanta pentru principalele partide spaniole, cel Socialist Muncitoresc, condus de premierul Zapatero, si cel Popular, conservator, al fostului premier Aznar, aflat in opozitie.

La nivelul intregii Spanii, 207.000 de romani au drept de rezidenta. Ei sint concentrati in citeva zone in care pot influenta, incepind cu 2007, scena politicii spaniole. In regiunea Castellon, cei 30.000 de romani reprezinta aproximativ 10% din populatie. Un alt exemplu: in orasul Alcalá de Henares, din estul Madridului, primarul a fost decis la o diferenta de 3.000 de voturi.

In acest oras traiesc 18.000 de romani. Cele doua partide spaniole au inceput deci sa se bata pe capsunarii Romaniei.

Popularii au fost primii

Batalia a fost lansata de presedintele Partidului Popular din Castellon. Carlos Fabra a cerut alesilor locali conservatori sa ii furnizeze urgent recensamintul imigrantilor, motivind „rolul important pe care il va avea tema imigratiei in urmatoarele alegeri municipale din 2007".

In replica, guvernul socialist a deschis o ancheta pentru a verifica daca cererea lui Carlos Fabra incalca legea electorala ce interzice accesul la date personale.

(Laura Gheorghescu)

Cititi articolul complet in Cotidianul