Rezultatul unei anchete care s-a derulat pe perioada ultimilor patru ani a fost amendarea celor trei cu sume care totalizeaza 534 milioane de Euro, motivul fiind partajarea datelor comerciale intre companii si stabilirea de strategii comune de vanzare in incercarea de a destabiliza concurenta.

Cele trei retele de telefonie mobila primesc astfel cea mai mare amenda acordata vreodata de Consiliul Concurential Francez, iar la nivel european putem vorbi despre a treia cea mai "scumpa" pedeapsa acordata vreodata. Bineinteles, toate cele trei companii implicate in acest scandal au anuntat ca intentioneaza sa faca apel.

Raportul de 90 de pagini prezentat de Consiliul Concurential Francez precizeaza faptul ca reprezentanti ai celor trei operatori discutau in fiecare luna detalii comerciale de importanta critica pentru strategiile de vanzare, iar aceasta practica a avut loc timp de sase ani.

In perioada anilor 2000-2002, cei trei au stabilit de comun acord chiar inghetarea actiunilor la bursa, astfel incat sa favorizeze vanzarea la preturi competitive.

Nu numai cele trei companii sunt puse intr-o situatie stanjenitoare odata cu demascarea strategiilor total anti-concurentiale practicate, dar nici ministrul francez al finantelor Thierry Breton nu se simte prea bine avand in vedere ca in 2002 preluase conducerea companiei France Telecom (proprietara a Orange), iar incetarea schimbului de informatie intre cele trei "inculpate" a avut loc abia un an mai tarziu.