In legatura cu afirmatiile presedintelui CSM, Dan Lupascu, din interviul Mediafax, Biroul de presa al Ministerului Justitiei este imputernicit sa declare

Afirmatiile Dlui Dan Lupascu sunt in cea mai mare parte eronate.

Presedintele CSM ar trebui sa cunoasca realitatea si sa o prezinte obiectiv.Ministrul justitiei, Monica Macovei, s-a referit in repetate randuri la conditiile precare in care lucreaza o parte dintre judecatori si procurori si la slaba informatizare a instantelor si a parchetelor.

In acest sens, ministrul justitiei a cautat si a gasit solutii de finantare: a negociat un Acord cu Banca Mondiala, in valoare de 110 milioane de euro, bani care vor fi folositi pentru modernizarea unor sedii de instante si pentru construirea altora noi, precum si pentru dotarea acestora cu computere.

Ministrul justitiei ii reaminteste dlui Dan Lupascu ca desi Consiliul Superior al Magistraturii va beneficia de fonduri, nu a trimis nici un reprezentant al CSM la negocierile cu Banca Mondiala, in ciuda faptului ca fusese invitat.

In plus, la solicitarea ministrului justitiei, Guvernul a rectificat bugetul Ministerului Justitiei pe acest an cu 54 de milioane de euro si a aprobat un buget mai mare pentru anul 2006.

Mai mult, tot la solicitarea ministrului justitiei, Guvernul a aprobat un leasing financiar de 22 de milioane de euro - obligatie de co-finantare din anul 2000, neindeplinita de fostul Guvern -, pentru informatizarea instantelor si parchetelor.

Tot Ministerul Justitiei a platit in perioada iunie - octombrie 2005 restantele salariale catre judecatori, acumulate in anii trecuti, iar Ministerul Public le va plati procurorilor aceste drepturi restante pana la sfarsitul anului.

In ceea ce priveste schimbarile legislative din vara anului 2005, partial criticate de dl Lupascu, acestea au fost apreciate in Raportul de Monitorizare din octombrie al Comisiei Europene.

Schimbarea modalitatii de numire in functiile de conducere la nivelul Parchetului General a fost necesara pentru a introduce principiul responsabilitatii, inexistent pana la acea data, iar initiativa actiunii disciplinare a fost transferata de la Colegiile de conducere ale instantelor si parchetelor la CSM, tocmai pentru a asigura

obiectivitatea in luarea acestor decizii si a inlatura riscul musamalizarii cazurilor la nivel local. Prin aceasta masura au crescut atributiile CSM.

In legatura cu exemplul folosit de dl. Lupascu privind existenta unor instante care functioneaza cu un singur judecator, Ministerul Justitiei asteapta cu interes studiul CSM cu propuneri de reorganizare a instantelor si parchetelor mici.

Realizarea acestui studiu de catre CSM este o obligatie prevazuta in Planul de actiune privind reforma sistemului judiciar.

Dnul Dan Lupascu lanseaza o acuzatie grava, aceea ca ministrul justitiei ar avea citam "o misiune foarte clara: sa puna intr-o lumina proasta aceasta institutie". Nimic mai fals.

Ministrul justitiei a dorit si doreste in continuare ca CSM sa fie o institutie puternica si credibila, capabila sa-si indeplineasca rolul important in reformarea justitiei si sa gestioneze in mod responsabil cariera magistratilor.

Deocamdata, Raportul de Monitorizare din octombrie al Comisiei Europene, Studiul organizatiei Tranparency International privind perceptia magistratilor si sondajele de opinie arata ca CSM mai are pasi importanti de facut pentru propria eficienta si credibilitate si pentru reformarea sistemului judiciar.

In plus, Raportul de Monitorizare recomanda membrilor CSM care au si functii de conducere la nivelul instantelor sau parchetelor sa renunte la una dintre pozitii, tocmai pentru ca activitatea permanenta a Consiliului sa devina mai eficienta si pentru a inlatura posibile conflicte de interese.

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a atras atentia intotdeuna cu argumente asupra unor deficiente din activitatea CSM si a unor derapaje ale unor membri ai CSM, cerand ca institutia sa clarifice aceste aspecte.

Din pacate si de aceasta data dnul Dan Lupascu prefera sa se lanseze in acuzatii, in loc sa ceara Consiliului pe care il conduce sa analizeze cu atentie si responsabilitate toate propunerile venite fie din partea ministrului justitiei, fie din partea presei sau a organizatiilor neguvernamentale.

Ministrul justitiei va reactiona in continuare in raport cu deciziile CSM si le va aduce in dezbatere publica, pentru ca doreste ca aceasta institutie sa fie un organism integru, atit profesional,cit si moral, tinand cont ca justitia este un serviciu public.

BIROUL DE PRESA

Ministerul Justitiei