Marea Britanie, care detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, va prezenta, luni, propuneri de reducere a bugetului comunitar pe termen lung care vor include si renuntarea la o parte din rabatul privind contributia britanica la finantele UE, transmite Reuters.

Diplomatii europeni considera ca autoritatile de la Londra vor propune reducerea cu 15 miliarde de euro (17,6 miliarde de dolari) a ajutoarelor destinate statelor membre din Europa de Est, in pofida protestelor manifestate de liderii statelor din Grupul de la Visegrad in cursul unei intalniri de saptamana trecuta cu premierul Tony Blair.

Propunerile prevad de asemenea diminuarea cu 5 miliarde de dolari a fondurilor de dezvoltare rurala destinate Europei Occidentale.

Intr-o incercare de a ajunge la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2007-2013, la summit-ul de saptamana viitoare, Blair ofera reducerea cu un miliard de euro pe an a rabatului de care beneficiaza Marea Britanie, pentru a contribui astfel la finantarea costurilor generate de extinderea Uniunii, anul trecut.