Succesul inregistrat in batalia avocateasca dusa la Washington in procesul intentat de Noble Ventures ar putea fi umbrit in viitor de un razboi dus acasa, la Bucuresti.

Ministerul Finantelor a lansat un proces de selectie transparenta pentru casa de avocatura ce va apara Romania in procesul cu firma EDF, care acuza fostul guvern ca a incalcat un tratat international si i-a adus prejudicii financiare uriase.

Casele de avocatura eliminate au contestat procedurile intocmite de Ministerul Finantelor, ceea ce ar putea intarzia nepermis de mult pregatirea apararii.

Avocatii firmei canadiene Appleton & Associates nu pot decat sa se bucure de indecizia autoritatilor de la Bucuresti. Ei reprezinta compania EDF in procesul deschis statului roman la Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID). Cererea de arbitraj a fost depusa la Washington pe 13 iulie 2005.

Intre timp, atat Romania, cat si EDF si-au nominalizat arbitrii. Exista o propunere pentru presedintia tribunalului si saptamana aceasta se incheie negocierile pe tema componentei echipei de arbitri si se fac observatii. In prima saptamana din februarie 2006 este de asteptat sa aiba loc prima sedinta a tribunalului.

Atunci se vor stabili si etapele procedurale, intregul proces intinzandu-se pe o perioada de 12-16 luni. Reprezentantii firmei de avocatura Appleton & Associates ne-au declarat ca vor depune un memorandum - argumentarea detaliata a cererii de arbitraj - pana in mai anul viitor.

Inceputul unor afaceri promitatoare

Cererea EDF are doua componente: una emotionala, in care sunt reclamate acte grave de coruptie, ceea ce este de asteptat sa sensibilizeze arbitrii, si alta tehnica, sustinuta cu documente, care incearca sa demonstreze ca EDF a fost rau tratata dupa ce a refuzat sa plateasca mita ceruta.

Societatea EDF este parte a grupului de societati controlate de omul de afaceri Henrique F. Weil. Compania EDF, care opereaza magazine in regim duty-free si ofera si alte servicii in aeroporturi din Europa si Asia, a realizat doua societati mixte cu firme la care statul roman este actionar majoritar.

Pe 20 noiembrie 1991, EDF, Aeroportul International Bucuresti Otopeni (AIBO) si CN Casrom SA - firma controlata de FPS - s-au asociat si au infiintat societatea ASRO, care a si concesionat toate serviciile comerciale din aeroport.

EDF a contribuit cu 510.000 de dolari la capitalul social al societatii, in timp ce AIBO si Casrom au contribuit cu drepturile lor asupra spatiilor comerciale din aeroport. Durata initiala de functionare a societatii mixte era de 10 ani, cu drept de prelungire cu cel putin 10 ani, daca AGA isi dadea acordul, printr-un simplu vot majoritar.

In cererea de arbitraj se arata ca EDF a fost mereu asociatul majoritar al ASRO, avea dreptul de a prelungi durata de functio-nare a societatii mixte ASRO pana in 2012 si, bazandu-se pe drepturile sale, a investit cateva milioane de dolari in dezvoltarea activitatilor in care erau implicati peste 500 de angajati.

Pe 19 decembrie 1994, EDF, TAROM si Ion Staicu s-au asociat in vederea infiintarii societatii SKY, care a furnizat mai apoi servicii de tip duty-free la bordul aeronavelor TAROM, intre 1997 si 2002. Conform contractului de asociere, durata initiala de functionare a societatii SKY era de 15 ani.

Pe 3 august 1995, EDF a achizitionat cota-parte in SKY detinuta de Ion Staicu, devenind asociat majoritar si in aceasta societate. Drept urmare, EDF ar fi avut dreptul sa opereze societatea mixta SKY cel putin pana in decembrie 2009.

Cititi articolul integral in Saptamana Financiara