Pe langa contributia la fondul asigurarilor de sanatate, anual, romanii cheltuiesc o suma echivalenta cu 1,5% din PIB-ul Romaniei, pentru analize medicale, tratamente si consultatii in sistem privat sau in sistem public dar cu plata, sustine Silviu Radulescu, reprezentantul Bancii Mondiale.

Aceasta inseamna ca romanii cheltuiesc din banii proprii pentru servicii medicale un sfert din bugetul Sanatatii pe 2005, adica aproximativ 1,08 miliarde de euro. Acesti bani, in viziunea reprezentantului Bancii Mondiale, dar si a Ministerului roman al Sanatatii ar putea lua calea asigurarilor de sanatate complementare.

„In afara contributiilor la fondul de sanatate, romanii cheltuiesc anual echivalentul a 1,5% din PIB pentru servicii medicale prestate fie de catre particulari, fie de stat", sustine reprezentantul Bancii Mondiale, Silviu Radulescu.

Practic, oamenii aleg de multe ori sa apeleze la o clinica privata sau la un alt medic decat cel de familie, chiar daca pentru asta trebuie sa scoata din buzunar bani in plus.

Prezent la conferinta cu tema „Reforma in Sanatate", reprezentantul Bancii Mondiale a declarat ca in cazul unui stat ca Romania, care cheltuie resurse relativ reduse pentru sanatate, dezvoltarea asigurarilor de sanatate private este destul de favorabila. „Sistemul privat trebuie sa aiba o sansa pentru a se dezvolta.

Nu este vorba despre negarea celor care nu isi permit, ci este vorba despre cei care isi permit sa dea mai mult si vor sa primeasca mai mult", a spus Radulescu. Radu Dop, directorul spitalului particular Euroclinic, confirma estimarile Bancii Mondiale. „Costurile din sistemul privat nu sunt cu mult mai mari decat cele din sistemul public si multi dintre pacienti accepta sa le suporte.

Este normal ca piata de medicina particulara sa fie evaluata la aproape jumatate din bugetul Sanatatii", a declarat Radu Dop.

Articol integral Averea