"Legea de modificare a Legii Curtii Constitutionale ar putea fi declarata neconstitutionala si deci neaplicabila", a spus democratul Radu Berceanu in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix.

Senatorul sustine ca modificarea acestei legi nu s-a discutat in cadrul Aliantei si nu crede ca "ar putea sa fie o chestiune corecta sa schimbam Legea Curtii Constitutionale, ca prin asta sa schimbam persoanele de la Curtea Constitutionala, ca de fapt asta e problema noastra". Democratul apreciaza ca Romania este condusa politic "din cand in cand" de Curtea Constitutionala.

"Nu mi se pare absolut deloc corect ca in 2005-2006, in Europa, poate sa mai existe o tara care este condusa politic de Curtea Constitutionala. De fapt asta se intampla. Curtea Constitutionala conduce Romania politic din cand in cand si decide ea incotro s-o ia Romania din punct de vedere politic", a comentat Radu Berceanu.

"Ei sunt 9 guru acolo, de fapt 7 ca doi sunt mai normali. Dar sapte-s niste tipi din aia PSD-isti, ultraconvinsi daca nu chiar comunisti foarte convinsi care cum vor ei asa fac. Deasupra Curtii Constitutionale, de fapt, tot prin Constitutie, nu mai e decat Dumnezeu, ca nimeni nu mai poate sa schimbe o decizie a Curtii Constitutionale", a adaugat Berceanu.

Radu Berceanu: Statutul minoritatilor poate fi indirect motiv de anticipate

In emisiunea Romania la Raport, senatorul PD Radu Berceanu a afirmat ca PD are trei motive pentru care nu poate fi de acord cu Legea statutului minoritatilor. "In primul rand, PD nu vrea un statut pentru o singura minoritate, apoi nu vrem sa fim avangardistii Europei.

In al treilea rand, Legea trebuie adusa la standardele europene si nu la suprastandarde", a comentat Berceanu. El sustine ca PD nu respinge o asemenea lege, dar decizia Comisiei de la Venetia a fost gresit tradusa de catre UDMR.

"Programul de guvernare este o prevedere care se refera la realizarea unei legi privind statutul minoritatilor din Romania. Dar n-a scris nimeni niciodata la momentul respective ce-o sa se puna acolo. Si unele dintre lucrurile care s-au pus sunt putin peste, stiti, au dat peste oala", a spus Radu Berceanu.

Intrebat daca poate fi un motiv de alegeri anticipate nepromovarea acestei legi, Berceanu a afirmat ca "statutul minoritatilor poate fi indirect motiv de anticipate".

Stoica a facut rau ideii de fuziune

Senatorul PD Radu Berceanu a afirmat ca democratii nu au abandonat ideea fuziunii cu liberalii. El a spus ca momentul in care Valeriu Stoica a promovat ideea in PNL a fost gresit ales. De asemenea, asumarea paternitatii proiectului de fuziune de catre Stoica nu a fost o initiativa buna.

"Domnul Stoica a facut putin rau ideii de fuziune, incercand atunci, inainte de congres, sa ii dea un soi de paternitate "Stoica" si a creat un fel de curent in PNL in care cei care erau cu fuziunea, sau n-o gaseau o idée rea, sigur, de perspectiva, erau catalogati drept pro Stoica.

Ori, ei atunci, avand si ei o competitie, ca se alegea presedintele partidului si nu stiu ce, sigur ca multi s-au departat pentru ca nu voiau sa fie catalogati drept niste sustinatori ai domnului Stoica", a declarat Radu Berceanu.

Democratul a sustinut ca ideea fuziunii nu-I apartine lui Valeriu Stoica. "Doua partide care sunt intr-o alianta pot face trei lucruri: sa ramana asa, sa se desparta sau sa se unifice. Nu e ideea nimanui", a comentat Berceanu. Deputatul recunoaste ca momentul ideal pentru fuziunea celor doua partide a fost ratat si nu crede ca pana in primavara s-ar putea realiza.

El sustine ca numai perspectiva alegerilor anticipate ar putea grabi fuziunea. "Nu se poate face foarte repede, in conditii normale, de pace. Daca la un moment dat apare o problema, care pentru politica inseamna alegeri, atunci chestiunea asta poate sa accelereze procesul foarte tare", a adaugat Berceanu.

Senatorul a mai spus ca, numai in cazul in care se va constata ca numarul liberalilor si al democratilor care nu doresc fuziunea va fi prea mare, ideea va fi abandonata.

Radu Berceanu e dezamagit de unii membri ai Guvernului

La capitolul succese ale primului an de cand se afla la putere, senatorul PD Radu Berceanu aminteste de recalcularea pensiilor, care chiar daca "nu e ceva memorabil pentru ca pensile sunt inca mici" a reusit sa indrepte "nedreptatile si inegalitatile". De asemenea, in administratia locala a fost pus in dezbatere publica un pachet de 8 legi privind reforma administratiei locale.

Democratul apreciaza ca actualul guvern a demonstrat o performanta pentru ca "a rezistat dupa sapte valuri de inundatii si trei de gripa aviara".

In privinta esecurilor, democratul enumera ratarea alegerilor anticipate si nesolutionarea unor "lucruri semnalate in 2004". Senatorul spune ca s-ar fi asteptat ca membrii Guvernului sa se fi implicat mai mult in cercetari prealabile in cazuri cum ar fi contractul cu EADS sau finantarea ilegala a unor posturi private de televiziune.

"Am putea sa verificam cum de e posibil ca un combinat siderurgic din Ucraina sa se vandal acuma cu 4 miliarde jumate de euro si un combinat apropiat geografic si similar ca productie si de toate sa se vanda cu vreo 50 de milioane de euro, dintre care inteleg ca aia n-au platit decat vreo 15-16", a spus Radu Berceanu.