Compania ruseasca Lukoil a anuntat marti, finalizarea conditiilor preliminare de achizitionare a companiei canadiene Nelson Resources Limited, care opereaza in Kazahstan, informeaza agentia de stiri Ria Novosti. Pe data de 2 decembrie 2005, actionarii companiei canadiene acceptasera oferta de preluare in valoare de doua miliarde de dolari inaintata de grupul rus Lukoil.

Potrivit Ria Novosti, in urma tranzactiei, toate actiunile companiei Nelson au fost anulate, actionarii urmand a primi cate 2,19 dolari pe fiecare actiune detinuta in cadrul companiei.

Ca singur proprietar al companiei canadiene, Lukoil obtine astfel controlul deplin asupra activelor si proiectelor companiei, incluzand aici si controlul asupra fabricilor de hidrocarbon din Kazahstan, precum Alibekmola, Kozhasai, Karakuduk, Severnye Buzachi si Arman.

In Kazahstan, Nelson Resources a activat in domeniul explorararii si producerii de petrol inca din anul 2000. Se estimeaza ca rezervele de petrol ale companiei canadiene totalizeaza 269,6 milioane de barili, mai informeaza Ria Novosti.