Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a amanat cu o saptamana audierea fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, programata pentru 6 decembrie.

Colegiul CNSAS s-a autosesizat, pe 22 noiembrie in legatura cu declaratiile acestuia privind colaborarea cu fostele servicii secrete a sefului statului, Traian Basescu, consilierului prezidential Teodor Stolojan si presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase.

Emil Constantinescu a afirmat ca are in posesie documente ce probeaza legaturile celor trei demnitari cu fostele servicii secrete.

Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securitatii i-a cerut fostului sef al statului sa prezinte documentele pe care sustine ca le are in acest sens. CNSAS aminteste prevederea legala potrivit careia orice persoana care detine asemenea documente este obligata sa le predea imediat Consiliului.

Tot marti, CNSAS a predat Birourilor Permanente ale Parlamentului rapoartele de activitate pe anii 2003 si 2004. Secretarul Camerei Deputatilor, liberalul Titu Ghiorghiof, a facut cunoscut ca aceste rapoarte vor fi dezbatute in sedinta comuna a Parlamentului din 20 decembrie.h