Raportul de monitorizare EUMAP privind televiziunea din Romania constata ca, in perioada 2000-2004, presiunile politice si economice asupra programelor de stiri au fost deosebit de puternice.

Manuela Preoteasa, editor la EurActiv, a declarat, in emisiunea Romania la raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, ca, indeosebi intre 2003 si 2004 nu a existat "nici o stire critica la adresa liderilor partidului de guvernamant".

"Una dintre concluziile raportului este aceasta: a fost o foarte puternica presiune politica si economica; nu exista presiune politica in stare pura, sunt amestecate interesele asupra mass media, in general, si, in special, asupra televiziunii, iar in tot cursul anilor 2003 si 2004 nu am avut nici macar o stire critica la adresa liderilor partidului de guvernamant.

In schimb, TVR-ul avea atunci niste stiri cu titlul: PSD-un partid modern, Despre vanatoare si vanat, Tineretul PSD, Ministrul pompier si agent de circulatie, cu referire la domnul Mitrea", a spus Manuela Preoteasa.

O alta concluzie a raportului se refera la tabloidizarea stirilor. Manuela Preoteasa sustine ca la aceasta situatie s-a ajuns "prin fuga dorita, intentionata de subiectele serioase, in special, de subiectele de investigatii".

Faptul ca stirile de la Televiziunea publica au fost mai echilibrate in anul in curs nu inseamna ca nu se simte inca "autocenzura si dorinta oamenilor de a-l servi pe conducator". In privinta programelor, raportul concluzioneaza ca majoritatea emisiunilor de la orele cu maxima audienta sunt foarte slabe calitativ si "ne intrebam de ce avem creierul spalat".