Salariu mediu net, in luna octombrie 2005, a fost de 742 lei, mai mare cu 0,8 procente fata de luna precedenta, cand acesta a fost de 736 lei, potrivit datelor furnizate miercuri, de catre Institutul National de Statistica (INS). In privinta salariului mediu brut, in luna octombrie acesta a fost de 974 lei, in crestere cu 0,9 procente fata de luna septembrie a anului 2005.

Daca in luna septembrie a acestui an, salariu mediu brut a fost de 965 lei, in crestere cu 0,2 procente fata de luna august, in octombrie salariu mediu brut al romanilor a crescut cu 0,9 procente ajungand la 974 lei.

In luna octombrie a anului 2005, salariu mediu net al romanilor a fost de 742 lei, in crestere cu 0,8 procente fata de luna precedenta.

Potrivit INS, cresterea salariului mediu net a fost determinata de:

- aplicarea O.U.G. nr.92/2004 privind reglementarea drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pentru anul 2005 si a O.G. nr.9/2005 privind cresterile salariale acordate personalului bugetar, transa a II-a, in activitatile: administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala;

- plata primelor si stimulentelor in anumite activitati economice.

- realizarea unei productii superioare fata de luna anterioara in activitatile: agricultura, fabricarea produselor textile, tabacirea si finisarea pieilor, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou;

- acordarea de sume din profitul net in activitatile de asigurari si in activitatea de eliminare a deseurilor si a apelor uzate; asanare, salubritate si activitati similare.

In privinta scaderilor salariale in unele sectoare economice, acest lucru a fost determinat de: acordarea in luna precedenta a primelor si sumelor pentru timpul lucrat suplimentar in unele activitati economice, precum si de realizarea unei productii mai mici fata de luna precedenta in activitati precum industria de masini si aparate electrice si industria altor mijloace de transport.