Cartea Viata, patimile si cintecele lui Leonard Cohen, de Mircea Mihaies, aparuta de curind la Editura Polirom, este povestea fascinanta a celebrului poet, scriitor, evreu, mistic, pasional, „posesor" al unei voci de-a dreptul hipnotice. Volumul contine si 32 de poeme in traducerea lui Mircea Cartarescu.

Scriitor de forta, dar si celebritate a muzicii, Leonard Cohen a stirnit mereu controverse. De la primele versuri, considerate a fi la limita pornografiei, pina la retragerea sa, la sfirsitul secolului trecut, intr‑o manastire budista (autoizolare intrerupta brusc pentru a reveni spectaculos, la inceput de mileniu, in lumea muzicii cu un nou album, Ten New Songs).

Apreciat mai intii ca scriitor si abia spre batrinete recunoscut ca un muzician de prim rang, Cohen s‑a dovedit original si in felul in care a decis sa‑si traiasca viata.

Toate acestea, dar si multe alte aspecte inedite ale vietii si carierei lui Leonard Cohen sint surprinse de Mircea Mihaies in cartea dedicata marelui artist, imbogatita cu 32 de poeme in traducerea lui Mircea Cartarescu.

„De-a lungul vremii, am constatat ca oamenii pe care-i admiram instinctiv faceau parte, fara sa stie unii de altii, din clubul invizibil al «cohenologilor de pretutindeni». Dupa cum sint uimit eu insumi sa constat ca am minunate dialoguri cu generatia studentilor mei de azi pornind de la cintecele seniorului indiscutabil al depresiilor.

Este, pentru mine, proba ca ne aflam in fata unui artist autentic, a unei «voci» care nu apartine doar unui deceniu sau unei generatii. Ce-si poate dori un creator mai mult?" (Mircea Mihaies)

Mircea Mihaies (n. 1954) este profesor de literatura engleza si americana la Universitatea de Vest din Timisoara, redactor-sef al revistei Orizont, membru in Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din Romania. Dintre volumele publicate: De veghe in oglinda (debut editorial, 1988; Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania; 2005, cartea Romaneasca), Cartea esecurilor.

Eseu despre rescriere (1990), Femeia in rosu (in colab. cu Mircea Nedelciu si Adriana Babeti, 1990; ed. a II-a, Polirom, 2003), The Neighbors of Franz Kafka/Vecinii lui Franz Kafka (editie bilingva, in colab. cu Vladimir Tismaneanu, Polirom, 1998), Arhivele paradisului (1999). Coordoneaza seria „Antologii lirice" a Editurii Polirom.

A mai publicat la aceeasi editura volumul Masca de fiere (2000), trei carti de convorbiri cu Vladimir Tismaneanu: Balul mascat (1996), Incet, spre Europa (2000) si Schelete in dulap (2004) si Cartile crude, Jurnalul intim si sinuciderea (editia a II-a, 2005).