Muzeul Hermitage din St. Petersburg este cel mai important muzeu din Rusia si unul dintre cele mai valoroase din lume, cunoscut pentru piesele deosebite din colectiile sale si ca o institutie de referinta, lucrarile sale figurand adesea in cadrul unor expozitii prestigioase pe diferite meridiane.

Dar aceasta generozitate s-ar putea sa devina in curand doar o amintire. Dupa ce autoritatile elvetiene au incercat recent sa opreasca drept garantie o serie de tablouri imprumutate de la Muzeul de Arta Puskin in contul unei datorii pe care o avea Rusia fata de o companie elvetiana, politica imprumuturilor pentru organizarea unor expozitii s-ar putea sa se modifice drastic.

O asemenea schimbare de atitudine ar putea face ca in scurt timp lucrarile din colectiile Hermitage sa nu mai poata fi admirate decat in cadrul muzeului, iar institutiile asociate, precum Hermitage Rooms din Londra sa se inchida.

Directorul muzeului, Mikhail Piotrovsky, a anuntat ca "foarte probabila" aceasta decizie. Mai exact, pe viitor Hermitage nu va mai imprumuta lucrari altor tari decat daca guvernele acestora vor oferi garantii solide privind returnarea pieselor oferite.