Rusia cere mai multe detalii privind numarul bazelor in Romania, dar si a efectivelor pe care acestea le vor gazdui, relateaza Interfax.

Ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov a apreciat ca desfasurarea americana in Romania intra sub incidenta tratatul privind fortele conventionale in Europa, document semnat de mai multe tari, dar ratificat numai de patru dintre ele, inclusiv Rusia.

Ivanov a avertizat ca tara sa va lua masurile necesare in cazul in care se constata ca unele tari incalca acest tratat. Mai mult, el a amenintat ca Moscova se va retrage din Tratatul privind fortele armate conventionale in Europa.

Contactat de Hotnews, analistul militar Radu Tudor a declarat ca reactia Moscovei era previzibila.

"Moscova cauta cu indirjire toate motivele pentru a nu respecta angajamentele privind Tratatul CFE si pentru a nu-si retrage trupele

din zonele inghetate, generatoare de insecuritate, cum sunt Transnistria, Abhazia, Osetia de sud si altele. Prezenta militara americana la Marea Neagra da un semnal de interes strategic al SUA in zona. Iar acest lucru nu poate decit sa nemultumeasca Federatia Rusa, un adept al solutiilor politice dubioase create prin santaj economic si presiune militara", a adaugat Radu Tudor.