Un colonel SPP, garda lui Miron Mitrea, este actionar la o firma ce are contracte cu Ministerul Transporturilor inca din vremea in care „obiectivul" era ministru.

Nicolae Duminica este ofiter activ in SPP, de cinci ani il are in grija pe Miron Mitrea, dar la fel de activ este si ca actionar al firmei de paza si protectie Romguard Group SA. Un alt actionar al aceleiasi firme, Mihai Neicu, a fost seful Directiei de Protocol si Relatii Publice de la Ministerul Transporturilor in timpul mandatului Mitrea.

Restul firmei este ocupat de neveste si cumnate ale celor doi. Romguard Group a derulat contracte controversate cu entitati din subordinea Ministerului Transporturilor, unul dintre acestea fiind in vigoare si in ziua de azi. Colonelul Duminica a fost evocat, intr-un context deloc favorabil, si in denuntul privindu-l pe fostul director de la CFR SA. Era o poveste cu o barca cu motor, asupra careia DNA inca nu s-a edificat.

Nicolae Duminica si Mihai Neicu au intrat in piine pe linga Miron Mitrea imediat ce acesta din urma a devenit ministru. Nicolae Duminica mai fusese in SPP pina in 1994, cind a fost concediat pentru parasirea postului si alte acte de indisciplina. El a fost reactivat in SPP in ianuarie 2001 si desemnat sa se ocupe de protectia lui Miron Mitrea.

Mihai Neicu mai lucrase in Ministerul Transporturilor si pe vremea cind ministru era Traian Basescu, dar a trecut in viata privata la inceputul anului 2000. „Pentru a intra in afaceri", spune el. A rezistat doar un an: pe 17 ianuarie 2001, el a fost reangajat de Miron Mitrea si pus sef al Directiei de Protocol si Relatii Publice.

Vechi tovarasi de arme

Duminica si Neicu sint vechi prieteni, „de prin 1985", dupa cum marturiseste acesta din urma. Prietenia lor s-a consolidat in 2001, cind s-au asociat in firma de paza si protectie Romguard Grup SA.

Colonelul Duminica si sotia lui Neicu, Florentina, fost ofiter SPP, detin cite 42,8 la suta din firma, Mihai Neicu are 3,6%, sotia lui Duminica, Simona, are 7,2%, iar restul de 3,6% apartin unei anume Felicia Lisnic, sora Florentinei Neicu. Odata fondata firma, au inceput sa vina si contractele. Cu Ministerul Transporturilor. Primul a fost cu Regionala CFR Cluj, al doilea - cu METROREX.

Mihai Neicu sustine ca firma sa a incheiat contractul cu CFR Cluj in anul 2000. „L-am luat in lunile cind n-am lucrat la minister", spune el, desi firma Romguard nu exista in 2000, ea fiind inregistrata abia in martie 2001, cind Neicu ocupa din nou postul de director in minister.

Al doilea contract al Romguard, cu METROREX, a fost semnat pe 6 iunie 2001, in urma unei licitatii controversate, in care vechimea si experienta firmei nu au contat ca si criterii.

Articol integral in Cotidianul