Pentru a se proteja impotriva riscului valutar, jucatorii mari pot incheia contracte forward prin intermediul bancilor. Pentru sume relativ mai mici ai la dispozitie piata futures de la Sibiu.

Oscilatiile puternice ale cursului de schimb fac victime. Alaturi de operatorii din comertul exterior, care sunt cei mai afectati, sufera, de asemenea, cei care au de rambursat rate aferente unui credit sau unui contract de leasing in valuta.

Daca in cel de-al doilea caz un curs A„neprietenos" iti poate scoate din buzunar in plus cateva zeci de lei, lucrurile sunt mult mai dramatice in ceea ce priveste un importator care se trezeste, de pilda, ca euro valoreaza cu 0,5 RON mai mult chiar in ziua cand intentiona sa cumpere valuta pentru a face o plata.

Similar, exportatorii constata tot mai des ca valuta pe care au adus-o in tara s-a ieftinit si incaseaza mai putini lei schimband-o. Pentru a se proteja, acestia pot incerca sa cumpere sau sa vanda valuta A„in avans", asiguran-du-se in acest mod ca nu se vor trezi peste un anumit interval cu un curs inacceptabil.

De pilda, se pot incheia contracte forward cu o banca depunand o anumita garantie, iar la scadenta acestora (peste o zi sau mai multe luni) se va incasa sau vinde va-luta la cursul negociat. Suma minima pleaca de la 50.000 de euro si poate ajunge pana la cateva milioane.

Nu trebuie sa dispui de intreaga suma, ci numai de o anumita garantie (A„colateral"), in valoare de 10-20% din cea a contractului. Restul sumei urmeaza sa-l aduci la scadenta, fapt care te scuteste de blocarea banilor intre timp.

Care este mecanismul? Banca pleaca de la cursul spot din piata interbancara si calculeaza cursul la o anumita scadenta, adaugand la acesta dobanda pentru plasamentele in valuta.

Articol integral in Banii Nostri