Apropiata integrare in Uniunea Europeana a fost un motiv serios pentru vanzatorii de de case si terenuri sa majoreze preturile, pe motiv ca vin clienti straini cu putere de cumparare ridicata. Dupa scumpirea exorbitanta a apartamentelor, a venit randul terenurilor.

Pretul terenurilor pentru constructii s-a triplat in ultimii trei ani, dar cresterea continua si in 2006, reiese dintr-un raport al Institutului de Consultanta Imobiliara - SGA. "In zona Calea Dorobanti, de la 335-350 de euro pe metru patrat, la inceputul anului 2003, pretul aceleiasi parcele de teren este acum de peste 1.000 de euro.

De asemenea, in cartierul Primaverii pretul terenului a ajuns la 2.500 de euro pe metru patrat, adica aproape tot atat cat in marile capitale europene", precizeaza Artur Silvestri , coordonatorul raportului .

"In 2006, terenurile vor reprezenta cea mai profitabila investitie, cu un plus pentru cele agricole. Cred ca pentru anul viitor, se poate miza pe o crestere medie de 25-30%", declara si Ion Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

Specialistii SGA apreciaza ca dupa o crestere continua a pretului terenurilor si in anul viitor, va urma un blocaj pe piata, asemanator celui de pe segmentul rezidential.

"La anumite niveluri ale pretului piata se plafoneaza de la sine si apare un blocaj, deoarece nici o investitie nu mai este rentabila daca se plateste pentru achizitia terenului mai mult de 45-50% din valoarea totala a proiectului", se mentioneaza in raport.

Cu gandul la investitorii straini s-au majorat si preturile terenurilor agricole. "Terenul agricol costa in Romania inca 400-500 de euro pe hectar, in timp ce in Cehia se achizitioneaza cu aproximativ 5.000 de euro pe hectar, in Italia cu minimum 6.000 de euro si in Polonia cu 6.000-7.000 de euro pe hectar", mai informeaza raportul.

Chiriile in crestere

Pe piata apartamentelor "de cartier" blocajul s-a produs inca din primavara acestui an. Apoi, masurile Bancii Nationale a Romaniei privind restrictionarea creditului in valuta si inasprirea normelor de acordare a creditelor ipotecare si imobiliare au accentuat si mai mult aceasta lipsa de cumparatori.

Articol integral in Libertatea