Noul Proiect de lege privind modificarea Legii CNSAS nu este suficient pentru buna functionare a institutiei, daca nu vor fi schimbati si membrii Colegiului au afirmat istoricii Stejarel Olaru si Ionut Dogaru in emisiunea Romania la raport realizata de Andreea Pora la radio Mix.

Initiatorii proiectului au propus chiar formarea unei "Coalitii pentru un Colegiu Curat", care sa responsabilizeze partidele politice la desemnarea reprezentantilor in Colegiu. Potrivit proiectului, membrii Colegiului vor fi obligati sa sesizeze Parlamentul si Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie daca detinatorii de arhive nu le predau documentele, a afirmat Ionut Dogaru.

"Avem prevederi exprese prin care membrii Colegiului sunt obligati sa sesizeze daca detinatorii de arhive nu predau documentele. In cazul in care nu sunt indeplinite aceste obligatii, atrage dupa caz raspunderea penala, civila, administrativa sau disciplinara.

Intr-o astfel de situatie, membrii Colegiului au obligatia sa sesizeze Parlamentul si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", a declarat Ionut Dogaru.

Proiectul prevede destituirea si inlocuirea acelor persoane din Colegiu care au mai mult de 3 absente consecutive. Istoricii au spus ca sintagma de "politie politica" a fost mentinuta, dar a fost redefinita.

"Am extins definitia data politiei politice. In cazul colaboratorilor, am spus ca este persoana care a furnizat sau a inlesnit transmiterea de informatii indiferent sub ce forma: note si rapoarte scrise, relatari verbale constatate de lucratorul operativ", a spus Ionut Dogaru.

Istoricii au afirmat ca proiectul prevede si publicarea in Monitorul Oficial a deciziilor si a numelor persoanelor deconspirate ca au fost informatori sau au facut politie politica. Numele acestora va aparea si pe site-ul CNSAS si in presa.

Referitor la rapoartele transmise Parlamentului privind activitatea CNSAS, invitatii au afirmat ca spera "ca rapoartele pe 2003 si 2004 sa fie respinse de Parlament, sa nu fie acceptate". Ei sustin ca aceste rapoarte au fost facute in bataie de joc. Un exemplu este capitolul "obiectivele pentru 2004", care apare in raportul scris in 2005.