Informatiile obtinute de la detinuti prin tortura nu pot fi folosite impotriva teroristilor in tribunalele britanice, au decis joi instantele din Marea Britanie, relateaza BBC News.

Aceasta hotarare implica revizuirea cazurilor in care au fost aduse dovezi din alte tari, posibil obtinute prin tortura. Anul trecut, Curtea de Apel hotarase ca astfel de informatii pot fi folosite doar daca Marea Britanie n-a avut nici o implicare in obtinerea lor.

Acea hotarare a fost atacata de grupuri de sustinatori ai drepturilor omului, impreuna cu opt suspecti de terorism straini, detinuti in Marea Britanie, care au cerut ca informatiile obtinute in inchisorile Statelor Unite sa fie excluse din tribunale.

Comisia Speciala de Imigrare pentru Recurs (SIAC) trebuie sa investigheze daca dovezile impotriva suspectilor pasibili de extradare au fost obtinute prin tortura. Nu va fi suficient ca suspectii sa declare ca dovezile au fost obtinute torturandu-i, ci este de competenta SIAC sa cerceteze modalitatea in care au fost obtinute informatiile. Guvernul britanic trebuie sa justifice detinerea acestor suspecti.

Amnesty International a calificat aceasta decizie drept cruciala, pentru ca va duce la abolirea acceptarii tacite a torturii in anumite circumstante.