Ministrii de Externe ai tarilor membre NATO, reuniti la Bruxelles joi, au aprobat un plan de implicare mai activa in Afganistan, transmit agentiile internationale de presa. Prin acesta, NATO se angajeaza sa suplimenteze efectivele militare cu 6000 de trupe, dintre care o treime vor fi britanice. Acestea vor opera in Sudul tarii.

Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat intr-o conferinta de presa, ca trupele NATO din sudul Afganistanului, operand in zona Kandahar-ului, vor promova pacea si stabilitatea si se vor asigura ca regiunea nu va mai servi pentru bazele de pregatire ale Al-Qaeda.

Secretarul General NATO a cerut ajutorul intregii comunitati internationale intrucat Afganistanul are nevoie de angajamentul ONU, UE, si G8.

Marea Britanie, Canada si Olanda vor conduce expansiunea fortelor aliate spre sudul tarii.

In present, NATO detine 11 000 de trupe in Afganistan, majoritatea in regiunile nordice si de vest, iar Statele Unite opereaza cu aproximativ 20 000. Extinderea operatiunilor NATO in Afganistan va permite o reducere a numarului trupelor americane din regiune.

Acordul parafat joi transforma misiunea in Afgnaistan in cea mai mare operatiune NATO desfasurata in afara Europei.