In numai 11 saptamani, marile companii internationale de software si IT au anuntat investitii de aproximativ 10 miliarde dolari in India, informeaza publicatia Business Standard. Cisco, Intel si Microsoft au anuntat recent investitii de miliarde de dolari pentru urmatorii cinci ani. Majoritatea banilor vor fi investiti in cercetare si dezvoltare (R&D).

Saptamana aceasta, mai precis luni, 5 decembrie 2005, Craig Barrett, presedintele companiei Intel Corporation, cel mai mare producator de cipuri din lume, a anuntat ca, in urmatorii cinci ani, compania sa va investi un miliard de dolari in dezvoltarea activitatii in India si in companiile de tehnologie locale.

Din aceasta suma, 800 milioane dolari urmeaza a fi investiti in dezvoltarea centrului de cercetare si dezvoltare din Bangalore, oras situat in sudul Indiei. De asemenea, Intel va investi 250 milioane dolari in crearea unui fond venture, in aceasta tara, care va investi in companiile de software si hardware din India. In ultimii 10 ani, Intel a investit in India peste 700 milioane de dolari.

De notat ca, tot in aceasta saptamana, joi 8 decembrie 2005, Barrett a mai anuntat ca va mai investi alte 200 de milioane dolari in Asia, mai precis in Malaezia, pentru dezvoltarea uneia dintre fabricile de productie de aici.

Pe de alta parte, nici compania Microsoft nu s-a lasat mai prejos cu declaratiile. Bill Gates a anuntat, tot in aceasta saptamana, ca, in urmatorii trei-patru ani, compania va investi aproximativ 1,7 miliarde dolari in India. O mare parte a investitiei, care urmeaza sa aduca Indiei inca 3000 de locuri de munca, se va concentra pe sectorul de cercetare si dezvoltare.

Cisco Systems, cel mai mare producator de echipamente Internet din lume, a anuntat recent o investitie de peste 1,1 miliarde dolari in India. Pentru Cisco, aceasta reprezinta cea mai mare investitie facuta in afara granitelor Statelor Unite ale Americii. Din aceasta suma, 750 milioane de dolari vor fi investiti in deschiderea unui centru R&D.

Miercuri, un alt gigant al industriei IT, Cognizant, a anuntat ca va pompa 76 milioane dolari in dezvoltarea centrelor pe care le detine in India, potrivit portalului rediff.com. Daca in 2004, numarul de angajati ai companiei Cognizant era de 15.300 de persoane, in 2005 acesta a ajuns la 23.500 de persoane. 70% din totalul numarului de angajati ai companiei sunt in India.

In India, compania Cognizant are sapte centre de dezvoltare in Chennai, Kolkata, Bangalore, Hyderbad, Mumbai, Coimbatore si Pune.

Nu numai sectorul IT din India este in vizorul marilor companii internationale. Sectorul auto este de asemenea foarte atractiv pentru investitorii straini. General Motors, Ford, Hyundai, Toyota sau Fiat se numara printre numele mari care au anuntat recent ca-si vor stabili centre de productie pe piata indiana.

Companiile care au investit cel mai mult in cercetare si dezvoltare in 2005

Intr-un studiu intitulat "The 2005 R&D Scoreboard", realizat recent de Ministerul Economiei si Comertului din Marea Britanie, este prezentat un top 15 al companiilor internationale care au investit cel mai mult in cercetare si dezvoltare la nivelul anului 2004.

General Motors, Ford, Toyota si Microsoft, companii care opereaza pe piata din India si care au anuntat recent alte investitii in sectorul R&D, se regasesc in acest top.

Sase companii din Top 15, activeaza in domeniul IT/C, incluzand aici Siemens, Microsoft, IBM si Sony. Cinci dintre cele 15 companii, care au investit peste un miliard de lire sterline in cercetare si dezvoltare, sunt nume mari din industria auto, adica DaimlerChrysler, Ford, Toyota, General Motors si Volkswagen.

Top 15 companii dupa investitia facuta in R&D

1. DaimlerChrysler - 4 miliarde lire sterline

2. Pfizer - 4 miliarde lire sterline

3. Ford Motor - 3,9 miliarde lire sterline

4. Toyota Motor - 3,8 miliarde lire sterline

5. Siemens - 3,6 miliarde lire sterline

6. General Motors - 3,4 miliarde lire sterline

7. Microsoft - 3,2 miliarde lire sterline

8. Matsushita Electric - 3,1 miliarde lire sterline

9. IBM - 3 miliarde lire sterline

10. Volkswagen - 2,9 miliarde lire sterline

11. GlaxoSmithKline - 2,8 miliarde lire sterline

12. Sanofi-Aventis - 2,8 miliarde lire sterline

13. Nokia - 2,7 miliarde lire sterline

14. Johnson & Johnson - 2,7 miliarde lire sterline

15. Sony - 2,6 miliarde lire sterline

Potrivit celui mai recent raport "World Investment Report 2005", realizat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), India se claseaza pe locul trei in topul celor mai atractive locatii pentru afaceri, dupa China si Statele Unite ale Americii, desi volumul investitiilor straine in 2004 a fost destul de scazut fata de cel al Chinei.

In 2004, India a atras investitii straine in valoare de sapte miliarde dolari. Desi cifra este in crestere cu 30% comparativ cu anul precedent, India mai are mult pana sa ajunga din urma China, care in 2004 a atras investitii straine de 61 miliarde dolari.