Profitati de ultima luna a acestui an pentru a incheia un contract de economisire-creditare. Veti putea astfel beneficia de prima acordata de stat, randamentul economiilor dumneavoastra fiind, in acest mod, cu mult peste piata. Trebuie sa va faceti planurile pe termen mai lung.

In conditiile in care dobanzile la depozitele in lei au scazut vertiginos in ultimul an, ajungand la valori de 4-6%, un nivel al acestora de 17% sau 18% pentru economiile noastre ar putea parea unul de domeniul viselor. Si totusi, in anumite conditii, un asemenea randament poate fi teoretic obtinut, cel putin pentru anul 2005 si, eventual, pentru anul 2006. Cum?

Raspunsul este extrem de simplu: incheind un contract de economisire-creditare la una dintre cele doua banci specializate pe acest gen de oferta - Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) si HVB Banca pentru Locuinte (HVBBL) - si beneficiind de prima de stat care pana de curand a fost de 30% din valoarea economisita, iar acum este de 15% din aceeasi valoare.

Trebuie avut insa in vedere faptul ca prima acordata de stat nu poate fi mai mare de 100 de euro pentru persoanele care au peste 35 de ani sau de maximum 130 de euro pentru cele sub 35 de ani (in functie de numarul de copii aflati in intretinere, prima de stat este cuprinsa intre 115 si 130 de euro pentru aceasta ultima categorie de persoane).

Tinand cont de limitarea de care tocmai am amintit, se poate determina suma ce trebuie economisita pentru a obtine un randament maxim al economisirii.

Aceasta este egala cu echivalentul in lei a 667 de euro pe an pentru persoanele de peste 35 de ani sau cu echivalentul a 867 de euro pentru persoanele cu varsta sub 35 de ani, care au in intretinere trei sau mai multi copii (si care pot beneficia de o prima de 130 de euro din partea statului).

In afara acestei prime de stat, titularul unui contract de economisire-creditare va fi remunerat si cu o dobanda de 3% pe an, astfel ca, per total, randamentul unui astfel de plasament ajunge la procentul mentionat la inceputul articolului, de 17-18%.

Totusi, din aceasta valoare, trebuie sa scadem si comisioanele percepute de banca: in cazul HVBBL, acestea sunt comisionul de deschidere de 1% din suma contractata, perceput la incheierea contractului de economisire-creditare si comisionul de administrare in suma fixa de 108.000 ROL (10,8 RON) pe an, precum si comisionul de renuntare la credit de 0,8% din suma contractata.

Contractul de economisire-creditare nu presupune neaparat si contractarea imprumutului, ci, daca se respecta anumite conditii, acesta poate fi finalizat dupa incheierea fazei de economisire.

In cazul in care nu se doreste contractarea creditului si se solicita restituirea soldului economisit, prima de stat poate fi pastrata daca este respectata conditia privind perioada de valabilitate a contractului de economisire-creditare de 5 ani sau daca exista una dintre exceptiile special prevazute de lege.

Pastrarea primei de stat este posibila deoarece statul incurajeaza procesul de economisire al populatiei privit si separat, nu numai impreuna cu creditarea pentru activitati in domeniul locativ.

Mecanismul in cazul unui contract de economisire-creditare este urmatorul: o persoana incheie un contract de economisire-creditare, contract prin care se obliga sa economiseasca lunar intr-un cont deschis la RBL sau HVBBL o anumita suma, care ulterior, dupa trecerea unei anumite perioade si a acumularii unei valori minime, da dreptul la accesarea unui imprumut in conditii avantajoase (dobanda de 6% pe an la lei).

SFAT

Incheiati un contract de economisire-creditare la HVBBL sau RBL pana la sfarsitul acestui an si veti beneficia si de prima de stat care se acorda. Cereti sfatul unui consilier de clientela pentru suma optima pe care sa o depuneti in acest an, pentru a beneficia de o valoare cat mai mare a primei.

Pentru mai multa flexibilitate si daca nu doriti sa fiti supusi fluctuatiei legislatiei in domeniu, mai potrivit este produsul de economisire-creditare de la BRD. Puteti opta si pentru un credit de consum in acest caz.

Articol integral in Banii Nostri