Cine si-a inchipuit ca Rusia si-a pierdut reflexele de odinioara, cand de sub palaria URSS sufoca dorinta de libertate a tarilor asuprite, s-a inselat. Bush si Putin s-au imbratisat, declarand ca au un dusman comun, terorismul, si astfel uita vechile rivalitati. Adevarat, teroristii care au atacat New York-ul sunt frati cu cei din Beslan, dar presedintele rus nu e frate cu cel american.

Extinderea NATO a fost privita de la inceput de catre Kremlin cu ingrijorare. Faptul ca au pierdut tarile baltice i-a afectat profund pe rusi, dar n-au avut incotro. Faptul ca Polonia, tara slava, dar catolica, scapa la randul ei de sub controlul lor, a fost iarasi un motiv de adanca suparare.

Cand am plecat si noi au marait putin, dar acum amplasarea unor baze NATO aici, aproape de Marea Neagra, ii face pur si simplu sa turbeze.

Mai in gluma, mai in serios, vazandu-le nervozitatea la fiecare noua "achizitie" facuta de NATO, spuneam ca se supara fiindca nu intra ei primii in Marea Alianta. De fapt politica Rusiei a fost aceea a unei mari puteri. Constatand din '90 incoace ca rolul ei pe plan mondial se reduce si dintr-o mare putere risca sa ajunga o putere medie, vrea sa-si regandeasca strategia.

Nostalgia fata de lumea bipolara, anterioara lui '89, este atat de mistuitoare incat ursul rus nu se poate resemna cu retragerea in barlog, in timp ce concertul globalizarii are un singur dirijor. Din aceasta cauza isi arata coltii chiar daca acestia nu mai au luciul de odinioara. Mai mult, se indreapta spre Rasarit si gandeste o alianta cu India si China.

Tarile ale caror populatii insumate depasesc 2 miliarde de suflete, reprezinta de buna seama o amenintare teribila. Dar oare printr-o asemenea strategie nu ajunge Rusia sa se autoexcluda din Europa si sa confirme toate acele pareri prooccidentale si partial injuste, potrivit carora ar fi de fapt o tara asiatica?

Un spion slefuit ca Putin nu poate admite asa ceva. Ca si pana acum, rusii vor duce o politica duplicitara si cu America, si cu China, vrand sa-i convinga pe americani ca fara ei terorismul nu va putea fi eradicat.

Dar nu au fost bolsevicii cei mai mari teroristi ai tuturor vremurilor? Nu a fost comunismul teroarea institutionalizata al carei arhitect-sef s-a numit chiar Rusia? Cum sa fii atunci antiterorist si, mai ales, sa te creada lumea cand ai un asemenea trecut?

Cumva amuzant este faptul ca radicalizarea discursului rusesc, mergand pana la avertismentul ca nu vor mai recunoaste tratatele militare deja semnate, urmeaza vizitei facute de secretarul de stat al SUA in Romania si de proiectul instalarii bazelor NATO.

Succesiunea este, cum am spus, amuzanta, deoarece nu ai cum sa eviti o alta intrebare: am ajuns noi, chiar si cu americanii in spate, atat de puternici incat sa-i speriem pe rusi? Zbarlirea Rusiei e insa dovada umilirii ei.

Lor nu le vine sa creada ca Romania, de unde in urma cu aproape 50 de ani isi retrageau trupele, fiind siguri ca aici e liniste si pace - altfel nici nu se retrageau! - si ca experienta maghiara din '56 nu se va repeta aici, a ajuns un varf de lance in politica americana de cucerire si seducere a Estului.

Prea mult ne-au dispretuit ca acum sa nu se infurie! Prea mult au jucat teatru - sa nu uitam potemkiniada organizata cu prilejul implinirii a 60 de ani de la sfarsitul ultimului razboi - ca sa nu-si dea acum in petic. Ar trebui sa fim mandri ca i-am pus sa-si dea arama pe fata. Adevarata fata a Rusiei.