Baletul National din Marsilia sustine, pe 10 decembrie, la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti, o reprezentatie cu "La Cite Radieuse" ("Cetatea fericita"), in coregrafia lui Frédéric Flamand.

"La Cite Radieuse" este ultima parte a unei trilogii consacrate de Frédéric Flamand raporturilor dintre corp si mediul urban. Spectacolul se inscrie intr-o cercetare coregrafica speciala: explorarea raporturilor care leaga dansul si arhitectura.

Precedentele creatii coregrafice din aceasta trilogie sunt "Metapolis" (2000) si "Silent Collisions" (2003).

Fidel interogatiilor sale asupra omului si modernitatii dar si gustului sau pentru spatii scenice pline de forta in interiorul carora se desfasoara un dans bine construit, belgianul Frédéric Flamand si-a dat "proba de foc", pasind pe teritoriul dansului francez, nu oricum, ci in calitate de director general al

Baletului National si al Scolii Superioare de Dans din Marsilia, orasul ce i-a dat lumii pe Marius Petipa, Maurice Bejart si Roland Petit.

Acest prim spectacol francez al unuia dintre cei mai cunoscuti coregrafi ai momentului (creatiile sale au fost prezentate cu succes pe importante scene ale lumii) a fost primit cu entuziasm de presa franceza si de public, fiind prezentat in premiera mondiala in cadrul celei de-a zecea editii a Festivalului de la Marsilia, in iulie 2005.

Preocupat constant de raporturile omului cu mediul urban, spectacolele sale fiind neobosite interogatii asupra statutului si reprezentarii corpului intr-un context arhitectural extrem de incitant, Frédéric Flamand a colaborat in ultimii ani cu arhitecti celebri.

Pentru acest spectacol, « La Cité Radieuse » , l-a ales pe celebrul Dominique Perrault, autorul Bibliotecii nationale a Frantei precum si al noului teatru Mariinski din Sankt Petersburg.

Ce frapeaza in primul rand in aceasta piesa pentru 14 interpreti, este formidabila lor coeziune, miscarea grupului cu o perfecta executie precum si tehnica ireprosabila a fiecaruia dintre ei.

Preturile biletelor la reprezentatia de la Teatrul National din Bucuresti sunt de 9,4 lei (94.000 lei vechi), 16,8 (168.000 lei vechi) sau 21 lei (210.000 lei), in functie de locul in sala.