In acest an, Rusia a devenit cea mai mare piata de telefonie mobila din Europa si a treia piata din lume, dupa numarul de unitati vandute, se arata intr-un raport al agentiei Sotovik, citat de cotidianul rus Kommersant. In acest an, in Rusia s-au vandut 36 milioane de telefoane mobile in valoare de 5,7 miliarde dolari.

Daca in 2004, numarul de telefoane mobile vandute in Rusia a fost de 26 milioane, a caror valoare s-a ridicat la 4,2 miliarde dolari, in acest an, au fost vandute nu mai putin de 36 milioane de telefoane mobile in valoare totala de 5,7 miliarde dolari.

Rusia se claseaza in aceasta privinta pe primul loc in Europa si pe locul trei in lume, dupa Statele Unite ale Americii si China, unde in acest an se asteapta sa se vanda 100 milioane de telefoane mobile in valoare totala de 20 miliarde dolari, mai informeaza Kommersant.

Rezultatele pozitive au atras atentia marilor jucatori din piata, in acest sens, Motorola, Nokia si Samsung anuntand recent planuri de a lansa telefoane cu un design adaptat pentru piata ruseasca. Astfel, Samsung a anuntat ca anul viitor va oferi telefoane al caror design sa se muleze exclusiv pe cererea consumatorilor rusi.

Primele telefoane produse special pentru Rusia vor aparea pe aceasta piata in a doua jumatate a anului 2006.

Tot Kommersant a mai anuntat vineri, ca producatorul finlandez de telefonie mobila, Nokia, a deschis joi un centru de vanzare in Moscova, urmatorul centru urmand a fi deschis in New York. Magazinul are 500 de metri patrati, mai informeaza cotidianul rus.

Explicatia alegerii Rusiei ca prima locatie de deschidere a unui asemenea centru de vanzare este, potrivit companiei finlandeze, potentialul ridicat al pietei rusesti, volumul vanzarilor de telefonie mobila fiind foarte mare in special in Moscova.

Potrivit Kommersant, analistii considera ca eforturile companiei Nokia se vor axa in principal pe lansarea de telefoane clasa premium, segment la care, in Rusia, Nokia este devansata de Samsung.

Cu toate acestea, se asteapta ca in primele trei luni ale anului 2005, Nokia sa vanda cel mai mare numar de telefoane mobile de pe piata rusa, iar daca finlandezii vor majora si pretul la unitatile mobile atunci este de asteptat, spun specialistii, ca Nokia sa devina lider absolut pe piata din Rusia.