Primele rezultate ale controlului initiat de Ministerul Sanatatii in 141 de spitale sunt foarte proaste, a declarat doctorul Dan Serban, directorul Directiei de Control din Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

In emisiunea Romania la raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, el a spus ca in actiunea declansata de minister s-au constituit echipe mixte ale caselor si directiilor de sanatate judetene, care verifica managementul si administrarea banilor.

Dan Serban sustine ca in multe spitale nu au existat contracte incheiate intre Consiliile de Administratie si directorii de spitale, iar contractele semnate cu firme care spala lenjeriile din spitale, cu cele care fac mancare sau cu firmele care asigura paza nu au avizele necesare.

"Rezultatele pana acum sunt proaste. Se mananca banii din sistemul de sanatate, se mananca bani din buzunarele pacientilor. O gasca care era in UMF-urile din localitatile respective controla marea majoritate a banilor din sistem. Sunt consilii de administratie ineficiente si se cheltuie bani cu nemiluita.

Cum sa fac eu consiliul de administratie eficient cand ei erau obligati sa se intalneasca o data pe luna si ei se intalnesc o data la sapte luni", a afirmat Dan Serban.

Doctorul sustine ca cei mai multi bani s-au scurs prin firmele de paza, care intre anii 2003-2004 au incasat dublu fata sumele convenite initial.

"Exista niste baieti care fac contract cu directorii de spital necontrolati de Consiliul de Administratie, pentru ca acei membri din consiliul de administratie sunt de fapt colegii lor din UMF-uri, necontrolati de nimeni si se trezesc baietii peste noapte cu 120.000 de euro, ca n-au fost multumiti ca anul trecut luau 60.000 de euro", a spus Dan Serban.

Seful Directiei de Control a CNAS sustine ca multe din neregulile depistate sunt cazuri penale. El a spus ca acolo unde sunt bani multi sunt si infractiuni mai multe.

Secretarul de stat Virgil Paunescu declara ca prejudiciul estimate depaseste 10.000 de miliarde de lei vechi. El sustine ca profesorii universitari vor putea sa fie manageri daca vor sta in birouri 8 ore, asa cum prevede legea.

"In principiu legea nu interzice profesorului universitar sa fie director de spital. Dar, ii cere sa renunte la acele activitati care se petrec de la ora 7 la ora 3 dupa amiaza", a spus Virgil Paunescu.

El a declarat ca la inceputul saptamanii viitoare vor fi facute publice rezultatele controalelor, iar pana la sfarsitul anului toate spitalele din tara vor fi verificate.

Ministerul Sanatatii este principalul vinovat de declansarea epidemiei de rujeola

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Virgil Paunescu, a afirmat in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la radio Mix, ca ministerul este vinovat de declasarea epidemiei de rujeola. El sustine ca in lipsa controalelor multi copii au ramas nevaccinati.

"Principala vina este de una de natura organizatorica. Este vina ministerului care nu a dezvoltat mecanisme de control. Nu din centralism a aparut problema ci din lipsa de control si lipsa de control s-a facut pe fondul unei descentralizari. In minister este harababura, in sistemul sanitar este harababura si noi trebuie sa restructuram intreg sistemul", a declarat Virgil Paunescu.