Cei zece nominalizati la categoria „oameni de afaceri" in proiectul „Zece pentru Romania" reprezinta un semnal ca mass-media si, in special, televiziunea reprezinta un factor determinant in perceptia publicului despre elite, chiar si in domenii in care ierarhiile ar trebui alcatuite dupa alte standarde.

Doar patru din Top 300

Dintre ocupantii primelor zece locuri din Top 300 Capital al celor mai prosperi oameni de afaceri din Romania, publicul a mentionat in sondajul realizat pentru proiectul „Zece pentru Romania" doar patru: Ion Tiriac, fratii Micula, Gigi Becali si Dinu Patriciu.

In schimb, categoria oamenilor de afaceri este dominata de personaje nu atat reprezentative prin „greutatea" companiilor pe care le reprezinta, ci, mai degraba, prin expunerea in presa.

Spre exemplu, unul dintre nominalizati, Irinel Columbeanu, este cunoscut in primul rand ca personaj monden, ce etaleaza pe la petreceri sau in diverse emisiuni costumatii excentrice, prietenele fotomodel sau interioarele somptuoase ale vilei sale.

Gigi Becali si-a castigat, la randul sau, notorietatea mai curand prin scandalurile in care a fost implicat si care au fost redate de media, decat prin afaceri de anvergura. Ilie Nastase, prezent si el printre cei 10 nominalizati, este mai degraba o persoana publica prin cariera in tenis si aparitiile in ziare, decat o figura consacrata in lumea business-ului romanesc.

Un alt exemplu este cel al lui Cristian Tantareanu, care s-a remarcat in primul rand prin actiunile mondene pe care le-a gazduit pe domeniul sau de la Corbeanca. Absentii notabili din randul celor 10 nominalizati sunt Sorin Ovidiu Vantu, Dan Voiculescu si fratii Paunescu, cu totii mai zgarciti in aparitii mondene.

Oameni de afaceri

1. Gigi Becali

2. Viorel Catarama

3. Irinel Columbeanu

4. George Copos

5. Fratii Micula

6. Ilie Nastase

7. Dinu Patriciu

8. Adrian Porumboiu

9. Cristian Tantareanu

10. Ion Tiriac

Parlamentari

1. Gheorghe Funar

2. Mircea Geoana

3. Cozmin Gusa

4. Ion Iliescu

5. Mona Musca

6. Adrian Nastase

7. Adrian Paunescu

8. Victor Ponta

9. Corneliu Vadim Tudor

10. Nicolae Vacaroiu

Politicieni

1. Traian Basescu

2. Emil Boc

3. Gheorghe Flutur

4. Mircea Geoana

Articol integral in EVZ