Statele Unite au recunoscut pentru prima oara ca reprezentantii Comitetului International al Crucii Rosii nu au acces la toti detinutii aflati in custodie americana.

Aceasta afirmatie nu va face decat sa intareasca suspiciunile ca CIA a infiintat inchisori secrete departe de privirile observatorilor internationali.

Pana acum, administratia americana si-a formulat cu mare atentie declaratiile.

Afirmatia repetata adesea a fost ca reprezentantii Comitetului Intenational al Crucii Rosii au acces la toti prizonierii detinuti in locatiile Ministerului Apararii - afirmatie ce lasa deschisa chestiunea accesului la alte inchisori secrete care ar fi putut fi folosite de CIA.

Principalul consilier pe probleme juridice al Departamentului de Stat, John Bellinger, a repetat - la o conferinta de presa sustinuta la Geneva - ca reprezentantii Crucii Rosii au acces la absolut toti detinutii aflati la Guantanamo Bay, in Cuba.

Intrebat insa daca e garantat accesul Crucii Rotii la absolut toti detinutii indiferent unde s-ar afla ei, raspunsul domnului Bellinger a fost: "NU". El a refuzat insa sa dea detalii.

Comenteaza pe forum