Scoaterea terenurilor din circuitul agricol costa in prezent de pana la cinci ori mai putin, in urma schimbarii sistemului de taxe. Prin modificarea Anexei nr. 1 a Legii fondului funciar au fost instituite noi taxe, mult mai mici, pentru scoaterea definitiva a terenurilor din circuitul agricol aflate in extravilan, facilitandu-se astfel dezvoltarea periferiilor marilor orase.

Daca pana in urma cu doua zile scoaterea definitiva a terenurilor din clasele 1 si 2, din extravilan impunea plata unei taxe de 800% din valoarea precizata in contractul de vanzare-cumparare, noul cuantum a fost stabilit la 400% in cazul terenurilor din clasa 1 si la 350% in cazul terenurilor din clasa 2.

Cea mai spectaculoasa diminuare a taxei se constata la terenurile din clasa 3, caz in care, pana acum, taxa era de 500% din valoarea de tranzactiei, dar a fost redusa la 100%. Acelasi cuantum, de 100%, il va avea taxele si in cazul terenurilor din clasele 4 si 5, care erau stabilite la 400%, respectiv 300% din valoare.

In situatia in care terenul se afla in proprietatea investitorului, nefacand obiectul vreunui contract de vanzare-cumparare sau provine din concesionare, donatie etc., taxa se calculeaza la valoarea de circulatie a terenului in zona respectiva. Modificarile in cauza au fost facute prin intermediul Legii 358/2005, publicata in Monitorul Oficial, pe 7 decembrie a.c.

articol integral in Curentul