Consiliul Secuiesc cere implicarea ONU pentru obtinerea autonomiei

Consiliul National Secuiesc a adoptat, sambata, o hotarare prin care se pronunta pentru implicarea ONU, a Consiliului de Securitate, in vederea obtinerii autonomiei Tinutului Secuiesc.

Modelul pe care ar trebui sa-l urmeze forurile internationale ar fi cel utilizat si in cazul Kosovo, respectiv nominalizarea unui moderator ONU care sa aduca la aceeasi masa partile interesate, respectiv reprezentantii secuimii si pe cei ai autoritatilor de la Bucuresti.

Ferencz Csaba, vicepresedintele CNS, afirma ca, la fel ca albanezii din Kosovo, secuii doresc sa se autoadministreze, sa devina teritorii autonome. Chiar daca realitatile nu sunt identice, solutia ar putea fi similara. "S-ar ajunge la un proces fara precedent in Europa, de formare a unui tinut autonom in urma unei solutii convenite pe cai democratice si pasnice", spune Ferencz Csaba.

Liderii CNS au declarat sambata ca trebuie ca, in continuare, consiliile locale din Harghita, Covasna si Mures sa convoace referendumuri. Ei propun organizarea unor mari adunari publice, prima fiind convocata pentru data de 15 martie 2006, la Odorheiu Secuiesc, pentru a arata ca au sprijinul populatiei.

UDMR acuza CNS ca este pagubos pentru comunitatea maghiara

La sedinta de sambata a Consiliului Reprezentantilor Unionali a fost evidenta o stare de nervozitate a liderului UDMR, Marko Bela, care a ridicat tonul atat la colegii de coalitie, cat si la conationalii radicali, grupati in Uniunea Civica Maghiara.

Unii puneau iritarea liderului maghiarimii pe seama recentei agresiuni la care a fost supusa fiica sa, Eszter, un alt motiv putand fi acela ca maghiarii nu au reusit sa puna sub pomul de Craciun legea adoptata a minoritatilor nationale.

Articol integral in Adevarul

Silviu ACHIM, Valeriu RUSSU