Tranzactia avuta in vedere la operatiunea de fuziune dintre "Flanco" si "Flamingo" ar avea o valoare totala situata intre 35 si 40 milioane euro. Reprezentantii celor doua companii intentioneaza sa pastreze structurile legale ale fiecareia dintre ele, "Flanco" urmind sa intre in holdingul "Flamingo International" ca filiala detinuta integral.

Structura tranzactiei va presupune o componenta de numerar platita catre actionarii actuali ai "Flanco International", de pina la o treime din valoarea totala, si o componenta care presupune un schimb de actiuni intre "Flamingo International" si actionarii "Flanco International".

In final, actionarii "Flanco" ar putea ajunge al doilea actionar semnificativ al grupului "Flamingo", cu o detinere in jur de 30% din actiunile "Flamingo International". Cu alte cuvinte, actionarii "Flanco" dau 100% din titlurile companiei, pe circa 30% din actiunile noului Grup Flamingo, plus o diferenta de bani.

"Flamingo" va emite un numar de actiuni noi, care vor fi subscrise de actionarii "Flanco".

Tranzactia va fi supusa aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor Flamingo. In cazul in care se trece cu bine prin toate aceste etape, finalizarea fuziunii ar putea sa aiba loc in luna martie 2006.

Cineva de la "Flamingo" a scos capul pe usa indaratul careia a negociat cu "Flanco" si a anuntat ca cele doua companii fuzioneaza - cam asa arata tabloul conferintei de presa de vineri, o mostra de opacitate a operatiunilor unei companii inscrise la Cota Bursei.

Nici Dragos Ciuca, presedintele "Flamingo International" (companie listata la Bursa de curind) si nici Cornel Marian, directorul general "Flanco", nu au vrut sa precizeze cu ce "zestre", cu ce performante economice si financiare, intra "Flanco" in "Flamingo" - informatie de care, cu certitudine, beneficiaza unii dintre actionarii "Flanco" si "Flamingo", dar nu si piata in intregul ei.

Paradoxal, directorul "Flanco" Cornel Marian si-a justificat refuzul comunicarii rezultatelor financiare ale companiei sub motivul ca...

trebuie sa respecte cerintele pietei de capital! In felul acesta el a dat "liber" zvonurilor care circula prin piata conform carora "Flanco" ar fi fost silita sa fuzioneze cu "Flamingo" din cauza rezultatelor slabe de anul acesta, cind comertul cu bunuri de folosinta indelungata - activitatea de baza a companiei - a fost surpat de politica Bancii Nationale de inasprire a conditiilor de creditare.

Ce spune piata?

Brokerii apreciaza ca noua listata, "Flamingo", a avut o evolutie dezamagitoare in cele citeva luni de cind este pe Bursa, cel putin pentru cei care nu au sesizat pretul foarte ridicat la care s-a facut oferta initiala: "Este o crestere sub 10% a averii noilor actionari, dar sensibil mai mult pentru cei care au renuntat la actiuni.

Nici perspectivele companiei nu sint prea stralucite, avind in vedere concurenta extrem de puternica cu care are de-a face, precum si strategia de vinzari prin magazine, oarecum depasita de mai eficientele magazine on-line", ne-a declarat un broker.

Iulian Panait, presedintele "KTD Invest", ne-a declarat: "Singurul lucru cert si obiectiv pe care il stim in legatura cu evolutia bursiera a titlurilor Flamingo International este ca inaintea anuntului privind intentia de fuziune cu Flanco, pretul in piata era de 0,47 lei".

Domnia sa ne-a precizat ca daca, marti, actiunile FLA se vor relua la tranzactionare, publicul interesat de acestea nu are absolut nici o baza obiectiva pentru a estima un pret cit de cit inspirat de realitate (nu se stiu ultimele date financiare ale "Flanco", nu se cunosc coordonatele tranzactiei etc).

Domnul Panait concluzioneaza: "Efectiv, investitorii se afla in situatia in care daca vor sa tranzactioneze aceste titluri vor trebui sa o faca dupa fler, ceea ce intotdeauna este o atitudine riscanta".

Vestea fuziunii poate fi una foarte buna si ca urmare, in timp, pretul actiunilor ar putea sa creasca, precizeaza presedintele "KTD Invest", dar la fel de posibil este si ca indicatorii de performanta financiara pe actiune sa fie afectati de aceasta tranzactie si cotatiile sa evolueze negativ pe termen scurt sau mediu.

Articol integral in Bursa