Intel a sustinut saptamana trecuta o serie de prezentari, in urma carora presa a aflat numeroase detalii despre planurile de viitor ale companiei, legate de procesoare. Sa incepem cu inceputul.

Yonah va fi urmatorul procesor al platformei Centrino, succesor al lui Dothan, ce va fi botezat Core Duo sau Core Solo, in functie de numarul de nuclee incorporat. Cache-ul L2 va fi de 2 MB pentru Core Duo, respectiv 1 sau 2 MB pentru Core Solo - in functie de model.

O varianta a sa, Stealey, va detine numai 512 KB de cache L2, aceasta urmand sa fie vanduta pietei ieftine.

Yonah va fi integrat si in servere, el purtand aici numele de cod Sossaman.

Conroe, primul procesor bazat pe o arhitectura diferita de NetBurst, va fi lansat la sfarsitul anului viitor si va incorpora doua nuclee, alaturi de 4 MB de cache L2. Versiunea pentru servere se va numi Woodcrest, iar cea mobila Merom. Arhitectura: 65 nm, deja clasica la vremea aparitiei. Avantaje: performante mai bune, consum mult mai redus.

Nimic nou pana acum. Partea noua abia acum incepe...

Allendale este numele de cod al unui CPU similar lui Conroe, dar cu numai 2 MB de cache de nivel doi. El va fi dotat, asadar, cu doua nuclee, urmand sa fie lansat cu cateva luni dupa aparitia lui Conroe. De asemenea, va exista si o versiune de Celeron corespunzatoare: Millville, cu un singur nucleu si 1 MB L2 cache.

In fine, sa-l mentionam si pe Clovertown, un Xeon bazat pe Conroe, avand in dotare 4 MB de L2 cache.

Kentsfield va fi lansat, cel mai tarziu, la jumatatea anului 2007, fiind primul procesor desktop quad-core al companiei. Un astfel de CPU va necesita o cantitate foarte mare de cache, ceea ce ar putea genera o rata a defectelor ridicata (nu este usor sa gasesti un procesor ce are toate cele patru nuclee functionale in parametrii impusi).

De aceea, Intel va recurge la asa-numitul multi chip package, ceea ce va permite companiei sa „impacheteze" nucleele dorite, selectate in prealabil. Deocamdata nu se stie daca acest „pachet" va avea doua chip-uri Millville, doua Allendale sau va fi vorba de alta combinatie.

Ultimul procesor din aceasta serie este Whitefield, un produs destinat serverelor, ce va incorpora patru nuclee Merom, avandu-le pe toate integrate in aceeasi pastila (fara a apela la multi chip package).

Data aparitiei: inceputul lui 2008, moment in care probabil ca procesul de productie va fi stapanit pe deplin, pentru ca producatorul sa-si permita aceasta „risipa".

Pana acum am discutat despre modelele construite in tehnologia de 65 nm, ce va fi devenit batrana spre sfarsitul anului 2007. Atunci, Intel va lansa Penryn, un Merom mai „fin" si cu 3 MB (sau 6 MB pentru versiunea dual-core) de L2 cache. Versiunile desktop vor fi denumite Wolfdale si Ridgefield, in functie de marimea cache-ului: 3, respectiv 6 MB.

Yorkfield si Harpertown vor completa familia, ele incorporand cate patru nuclee, precum si un cache L2 de 12 MB. Diferenta dintre ele va consta in destinatia acestora: sistemele desktop, respectiv serverele.

In fine, Bloomfield si Silverthorne sunt ultimele nume mentionate (fara a se cunoaste detalii), ele urmand sa poposeasca in sistemele desktop, respectiv cele mobile, cel mai probabil dupa anul 2008.