"Zilele trecute, fiica mea a fost batuta de doua ori.

Aceasta fiinta puternica, libera si inteligenta a fost batuta prima data de doi derbedei, dupa aceea a inceput sa o loveasca un politician turbat, iar mai apoi niste redactori de televiziune care invoca competitia media si ziaristi care nu cunosc limitele bunului simt si etica, printre ei si maghiari ziaristi", a afirmat liderul UDMR, sambata, la Targu Mures, inainte sa-si prezinta raportul in fata Consiliului Reprezentantilor Unionali.

Markó a pastrat registrul dur pe tot parcursul prezentarii raportului politic. "Cand incheiem acorduri, noi niciodata nu vindem mata in sac" – a avertizat el asupra pericolului de a face politica duplicitara.

Presedintele UDMR a reamintit ca in momentul in care Uniunea a intrat in coalitie a cazut de acord cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Calin Popescu Tariceanu asupra adoptarii proiectului de lege privind statutul minoritatilor, care va face posibila infiintarea institutiilor autonomiei culturale.

In acelasi timp, minoritatile nationale vor avea drept de decizie in ceea ce priveste problemele culturale, care privesc in mod direct viata comunitatilor respective.

"Nerespectarea acestei intelegeri dovedeste ca Romania este in continuare tara marilor contradictii, o tara care se zbate intre alternativele taioase ale politicii de reconciliere, integrarea europeana si ale nationalismului extremist" – a adaugat Marko.

El a atras atentia ca este mai mare nevoie acum ca niciodata de solidaritatea maghiarilor din Romania. "In cadrul coalitiei UDMR este un partener egal si nu poate accepta sa fie considerata ca o anexa" – a afirmat presedintele UDMR. El a precizat ca Uniunea nu are intentia de a parasi coalitia sustinand, in continuare, ca trebuie sa plece aceia care nu respecta intelegerea facuta.

In legatura cu perspectivele coalitiei guvernarii, Marko a afirmat, ca UDMR trebuie sa faca tot ceea ca ii sta in putere ca coalitia sa functioneze, in asa fel incat aceasta sa-si poate duce la bun sfarsit mandatul. Dar nu cu orice pret, a adaugat Markó precizand, "nici moral, nici politic nu se poate accepta ca esecul guvernarii din perioada 1996-2000 sa se mai repete.

De accea ideea alegerilor anticipate nu trebuie sa dispara de pe agenda politica."