Licitatia organizata, in urma cu doua saptamani, de Directia Sanitar-Veterinara a judetului Tulcea pentru achizitionarea de dezinfectant necesar sterilizarii focarelor de gripa aviara a fost castigata de Farmavet SA, cu produsul Aldezin.

Produsul este relativ nou (lansat in septembrie 2004) si nu a fost testat pentru combaterea virusului gripei aviare H5N1. Cu toate acestea, el poarta avizul Ministerului Sanatatii si a fost certificat de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara.

Din competitie a fost eliminat un produs (Virocid, produs de CID Lines Belgia) testat pe virus cu succes, atat in conditii de laborator, cat si "live", in timpul crizei gripei aviare din Belgia si Olanda de acum trei ani (aprilie-iunie 2003).

Motivatia acestei alegeri a fost faptul ca importatorul Virocidului, firma baimareana Maravet, nu are certificare ISO pe partea de distributie. Pe de alta parte, Aldezin este un dezinfectant ieftin, vandut la 300.000 de lei litrul (pret de lista), iar Virocid costa cu 500.000 de lei litrul.

Korponay Ferenc, directorul Maravet, atrage insa atentia ca difera substantial concentratia substantei active din cele doua produse: "In cazul Aldezinului, concentratia este de 0,25%. La Virocid, concentratia este intre 0,5 si 1%. Evident, daca am fi diluat produsul, puteam sa propunem un pret mult mai bun decat cel castigator.

Concentratia de 0,25% este folosita pentru preventie. Concentratia mai mare este de necesitate. Tulcea este o zona afectata deja de virus, dezinfectantul se foloseste in focare, deci se impune utilizarea de necesitate, nu de preventie".

Korponay spune ca, in ciuda insistentelor, autoritatile nu i-au pus la dispozitie documente care sa ateste ca Aldezin a fost testat impotriva virusului gripei aviare. "Noi am trimis sute de faxuri la directiile sanitar-veterinare, precizand tocmai faptul ca produsul nostru este testat.

Din pacate, acest criteriu, al testarii eficacitatii, nu a fost luat in considerare, nu a fost mentionat in caietul de sarcini al licitatiei. Iar la Galati nici macar nu a fost licitatie, nu am fost contactati, s-a ales direct Aldezin".

Cititi articolul integral in Saptamana Financiara