Vanzarea de apartamente deja bate pasul pe loc. Chiriile se umfla de la luna la luna, iar pretul ridicat al terenurilor anunta un blocaj care ar putea izbucni chiar incepand de anul viitor.

Chiriile au crescut spectaculos din luna septembrie, iar analistii imobiliari nu se asteapta la scaderi in anul care vine. Daca in mai sau in iunie un apartament bun cu doua camere, amplasat intr-un cartier marginas din Capitala, putea fi inchiriat cu 150 de euro/ luna, acum nu se mai gaseste nimic sub 230 de euro/luna.

O locuinta decenta, dotata cu aragaz, frigider si televizor, nu se inchiriaza sub 250 de euro/ luna, spun agentii imobiliari.

Fenomenul a prins viteza dupa ce "robinetul cu bani" al bancilor s-a redus prin limitarea creditului imobiliar in valuta.

"Persoanele cu venituri mici si medii nu mai pot lua imprumuturi de la banci in euro, pentru ca nu indeplinesc cerintele impuse de institutiile finantatoare si, in plus, li se ofera creditul in lei, care este mai scump", explica Radu Zilisteanu, presedintele companiei imobiliare Land Experts.

El spune ca toti aceia care nu reusesc sa obtina un credit bancar sunt nevoiti sa stea cu chirie. Exista foarte multi tineri, nu doar studenti, care vin in Bucuresti si in marile orase pentru a gasi de lucru. Acestia nu au un salariu suficient de mare pentru un credit imobiliar, iar singura solutie este sa inchirieze o locuinta.

Lor li se adauga si cei care, desi au un salariu mai bun, nu vor sa ia deocamdata credite in lei pentru cumpararea de locuinte, preferand sa astepte ieftinirea acestui produs bancar, afirma Radu Zilisteanu.

"Multi nu vor sa apeleze la creditele in lei pentru ca sunt mai scumpe. Este ca si cum te-ai duce la piata sa cumperi morcovi si vanzatorul iti spune: nu avem morcovi, dar va dam pastarnac", adauga presedintele Land Experts.

Agentii imobiliari sustin ca, in acest moment, cererea de locuinte pentru inchiriere este de doua ori mai mare decat oferta si apreciaza ca in aceste conditii chiriile vor ramane ridicate o perioada mai lunga de timp.

Tranzactii in scadere

Un lucru e cert. Agentiile imobiliare spun ca numarul tranzactiilor de vanzare-cumparare este pe zi ce trece mai mic, iar piata de cartier se afla intr-un blocaj din ce in ce mai serios. "Toti colegii mei se plang de faptul ca se incheie tot mai putine contracte de vanzare-cumparare", explica Dan Negulescu, director general la compania Mister D.

Daca in octombrie numarul tranzactiilor scazuse cu 30% fata de august, in noiembrie vanzarile s-au redus la jumatate comparativ cu luna august, opineaza agentii imobiliari. Ei adauga faptul ca in decembrie si ianuarie vanzarile de apartamente ar putea sa se reduca si mai mult, avand in vedere ca si in ultimii ani aceste luni au fost mult mai slabe decat celelalte.

Ce se ascunde in spatele acestui blocaj al pietei? "Avem de-a face cu mai multe fenomene. Pe de-o parte, vanzatorii stau in expectativa, persistand in iluzia ca mai incolo inseamna un pret mai bun, in timp ce multi cumparatori nu se mai califica pentru creditele in valuta.

O alta parte din cumparatori incep sa-si socoteasca banul mai atent decat acum un an sau doi, iar oferta, din ce in ce mai scazuta si mai neinteresanta, reduce in mod drastic ceea ce se cheama portofoliul disponibil", precizeaza Arthur Silvestri, presedintele Institutului de Consultanta Imobiliara - SGA.

Cititi articolul integral in Saptamana Financiara